Na 50. sednici Gradskog veća Požarevca prihvaćen je zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Požarevac za odobrenje novčanih sredstava kojima bi se nabavila oprema za video nadzor u gradu o čemu je, na konferenciji za medije, javnost obavestio gradonačelnik Miodrag Milosavljević. Ova oprema bila bi postavljena na svim kritičnim tačkama na kojima postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti, kako u saobraćaju tako i kod škola, sportskih ustanova, lokala, poslovnih prostora, ukratko, svuda gde je povećan rizik, kako bi se preventivno delovalo u pravcu suzbijanja kriminaliteta.

Na ovaj način, u slučaju izvršenja krivičnog dela, lakše bi bili identifikovani počinioci. Ostaje da se reši da li će oprema biti zakupljena, ili kupljena, uz plaćanje protoka usluga.

Takođe, za potrebe policije biće kupljen set za detekciju i identifikaciju tragova narkotika. Vrednost ovog seta je oko 70.000 dinara. Kada je u pitanju sektor za vanredne situacije, 7. novembar je Dan vatrogasno spasilačkih jedinica, te su odobrena sredstva za nabavku vatrogasne opreme i odato priznanje za naročiti poduhvat vatrogasaca u vreme poplava i velikih snežnih padavina. Priznanje, u visini od 25.000 dinara biće dodeljeno Stanoju Mladenoviću, vatrogasnom spasiocu.

Predlog Komisije za izradu i praćenje realizacije programa korišćenja sredstava budžetskog fonda je razmatran i rečeno je da je tokom ove godine došlo do povećanja, tako da će u novembru doći do rebalansa. Povaćanje budžetskih prihoda iznosi 201 milion dinara, a ovaj iznos biće raspoređen javnim preduzećima: Vodovodu i kanalizaciji, Toplifikaciji, Javno komulanom „Komunalne službe“, Direkciji za izgradnju grada Požarevca, kao i Gradskoj opštini Kostolac, za aktuelne radove i nabavke, mesnim zajednicima i ostalim korisnicima.

Ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Ljubica Vrebalov“ podnela je zahteva za nabavku dostavnog vozila, na Gradskom veću je odlučeno da se odobre sredstva za nabavku novog vozila, ukoliko je moguće, iz sredstava rebalansa, tokom ove godine, ili početkom naredne.

Najavljeni štrajk u ovoj ustanovi, prema rečima predsednika Gradskog veća, odložen je, nakon njegovog dopisa Upravnom odboru, predsedniku sindikata i direktoru Predškolske ustanove. Vaspitači, kaže Milosavljević, navodno nemaju koeficijent zarada predviđen zakonom, ali Gradsko veće na može da reaguje ukoliko nema predlog akta o koeficijentima. Posebna sednica Gradskog veća biće zakazana na ovu temu, kada se sve zakonske formalnosti ispune i na taj način „biće stavljena tačka“, kada su zarade u vrtićima u pitanju. Lokalna samouprava želi da izađe u susret vaspitačima, ali, čak i ukoliko sve bude u redu, doći će do problema neophodnosti uvećanih finansijskih sredstava za potrebe isplata zarada, a od dve-tri varijante koje su u opticaju, kako bi se obezbedila dodatna sredstva, lokalna samouprava će pokušati da odabere najbezbolniju, kao ne bi došlo do podizanja cena usluga vrtića. Jedna od varijanti je da gradska uprava obezbedi sredstva, ali ono što je najvažnije je da svi budu zadovoljni i da se urede radno-pravni odnosi, za šta je potrebno malo stpljenja.

Govoreći o izgradnji fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, Milosavljević kaže da je bilo određenih problema, tako da je trebalo izraditi novi projekat, ali sala će svakako biti izgrađena i deca će imati novi prostor. On nije naveo koji su rokovi za završetak radova.

Gradsko veće je razmatranlo ukupno 29 tačaka, među kojima su se našle i: razmatranje izjašnjenja Odeljenja za društvene delatnosti u vezi zahteva za izmenu aproprijacija i promenu namena neutrošenih sredstava u većini osnovnih i srednjih škola, Istorijskom arhivu, Narodnoj biblioteci, Turističkoj organizaciji, Sportskom centru, Sportskom savezu i Regionalnom centru za talente, potom zahteva mesnih zajednica, udruženja i pojedinaca. Jedna od tačaka odnosila se i na sprovođenje postupka utvrđivanja nematerijalne štete građanima koji su pretrpeli ujede pasa lutalica i sačinjavanje predloga vansudskog poravnanja radi isplate naknade nematerijalne štete.

Sistematska borba protiv ambrozije

Gradsko veće Požarevca formiralo je Štab za borbu protiv korovske biljke ambrozije na inicijativu gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, koji je tim povodom rekao za „Braničevo Danas“: – Ta korovska biljka, veoma štetna po zdravlje ljudi kao jedan je od najvećih alergogena, a poslednjih desetak godina uzela je toliko maha i u ovom kraju da se protiv nje ubuduće moramo boriti organizovano i sistematski, što se potpuno uklapa u naše strateško opredeljenje da stanovništvu obezbedimo što zdraviju životnu sredinu – obrazložio je Milosavljević.

Za predsednicu Štaba izabrana je Milica Mitković, predsednica Regionalne privredne komore, koja je po struci diplomirani inženjer zaštite bilja, a već su obavljene prve konsultacije stručjaka kako bi se sagledale razmere rasprostranjenosti ambrozije i konretizovani zadaci u procesu njenog suzbijanja na teritoriji Grada Požarevca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari