Glavna tema sednice Skupštine grada Požarevca, koja je još trajala pre zaključenja našeg lista, bilo je usvajanje budžeta za narednu godinu u iznosu od 2.079.000.000. dinara.


– Kao socijalno odgovorna vlast, nastojali smo da se prilagodimo opštim merama štednje ali su budžetom predviđene i brojne investicije značajne za razvoj Požarevca, unapređenje ove urbane sredine i ispunjenje potreba mesnih zajednica, rekao je gradonačelnik, Miodrag Milosavljević.

On je naveo da će biti završen detaljan regulacioni plan i kompletan projekat industrijske zone kako bi se stvorili svi zakonski uslovi za ulaganja brojnih investitora od kojih su mnogi već iskazali interesovanje.

Detaljno će biti rekonstruisati jedna od najlepših ali oronulih fasada u samom centru grada, takozvana Dušmanićeva apoteka, a novi sjaj dobiće i dve škole koje su zaštićene kao spomenici kulture.

Među investicijama u oblasti kulturne istorije Požarevca, gradonačelnik je izdvojio izgradnju prostranog šatora na mestu gde je potpisan Požarevački mir i završetak stilske, poslovne zgrade u Etno parku na brdu Tulba.

Lokalna samouprava je opredelila sredstva za 17 kuća i 20 stanova, namenjenih izbeglim i raseljenim licima, što će biti izgrađeno u saradnji sa donatorima.

Deo projekata biće preciziran rebalansom budžeta. Za potrebe fonda za razvoj, investicije u mesnim zajednicama i zaštitu životne sredine planirano je oko 560 miliona dinara.

Tu su još: izgradnja sportske hale u školi „Sveti Sava“, nadzidavanje Doma učenika na Tulbi, otvoreni tereni kod Sportskog centra, zgrada namenjena Istorijskom arhivu i druge investicije. Budžetom su predviđeni troškovi koji proizilaze iz formiranja nove opštine Kostolac i rada komunalne policije.

Deo aktivnosti oko proslave novogodišnjih praznika, poput postavljanja tezgi i specijalnih panoa sa čestitkama, biti lociran u bašti restorana „Čikoš„.

Odelenje za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove biće racionalizovano radi što efikasnijeg pružanja usluga građanima.

Najavljene su aktivnosti na povećanju spstvenih prihoda grada Požarevca pre svega iz naplate poreza na imovinu a konstatovano je da su, prilikom usvajanja plana budžeta, uzete u obzir brojne sugestije građana i javnog sektora iskazane tokom organizovane javne rasprave povodom ovog, najznačajnijeg akta lokalne samuprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari