Bugari najbrojniji strani gosti na dočeku Nove godine u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

 

Novu 2024. godinu u Kragujevcu je dočekao veliki broj gostiju iz inostranstva, među kojima su, po podacima Gradske turističke organizaicje, bili najbrojniji gosti iz Bugarske.

Osim njih, kako navodi GTO, u kragujevačkim hotelima, privatnom smeštaju i kod rođaka i prijatelja, Novu godinu u Kragujevcu dočekali su i gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i drugih gradova Srbije.

– Ovi podaci svakako će doprineti povećanju turističkog prometa koji je bio na zavidnom nivou sada već prošle 2023. godine, kada kragujevački turizam beleži jednu od rekordnih godina. Ostvareno je blizu 53.500 dolazaka i procenat domaćih turista je nešto veći od broja dolazaka stranih turista, 57 u odnosu na 43 posto. Istovremeno, ostvareno je preko 140.000 noćenja i prosečan boravak inostranih turista je nešto veći od 3 dana. Strani turisti ostvarili su 54 posto noćenja a domaći 46, kaže Saša Soković, načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj.

U Kragujevac su tokom prošle godine dolazili gosti iz celog sveta, pre svega turisti iz zemalja u okruženju, BIH, Severne Makedonije, Crne Gore, ali i iz Bugarske, Rusije, Nemačke, Turske, Indije, Kine, Mađarske, pa i sa Devičanskih ostrva, iz Senegala i Šri Lanke.

– Manifestacioni turizam je glavni razlog njihovog dolaska. Reč je o muzičkim i pozorišnim festivalima među kojima je svakako najprivlačniji Arsenal fest, ali tu su i ostali međunarodni muzički, pozorišni, lutkarski, filmski festivali, Majske i Oktobarske svečanosti. Takođe, kongresni turizam doveo je u naš grad i brojne goste pre svega iz regiona ali i iz drugih delova sveta, ističe on.

Tako su i brojna dešavanja tokom novogodišnjih praznika i organizovan doček u kragujevačkim restoranima, kafanama, kafićima i na otvorenom doprinela dolasku velikog broja turista, zaključuju iz GTO Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari