Bujanovačke: Očekuje se da Albanci učestvuju u popisu stanovništva 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Albanski politički lideri su na korak od odluke da učestvuju na popisu stanovništva koji će u Srbiji biti sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, smatraju u Nacionalnom savetu Albanaca.

To bi svojim potpisima na dokumentu čija je izrada u toku trebalo da i formalno potvrde predsednici svih stranaka koje okupljaju Albance u Srbiji, saznaju Bujanovačke.

Prema rečima Ragmija Mustafe, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), otklonjene su glavne prepreke zbog kojih su Albanci bojkotovali popis 2011. godine.

„Mislim da su se stekli uslovi za naše učešće na popisu. Tražili smo da se popišu svi gradjani koji su iz Bujanovca, Medvedje ili Preševa, dakle i oni u dijaspori kao i oni koji su otišli na Kosovo posle sukoba. Ispunjen je i zahtev da medju instruktorima i popisivačima budu i predstavnici Albanaca. Tražimo da i za nas važi sve što važi za ostale gradjane Srbije“, rekao je Mustafa.

Medjutim, narodni poslanik Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi, i Sali Salihi šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, kažu da konačna odluka o učešću na popisu još uvek nije doneta.

„Još uvek nije doneta odluka o učešću Albanaca na predstojećem popisu. Politički lideri razgovaraju medjusobno, treba svi da se slože“, rekao je Salihi.

I Kamberi je kazao da odluke o učešću u popisu stanovništva „još nema“.

Zbog bojkota popisa Albanaca 2011, procenu broja stanovnika u tri opštine juga Srbije uradio je OEBS koji je utvrdio da u Bujanovcu živi oko 38.000 ljudi.

Prema podacima sa popisa 2002, Bujanovac je imao 44.000 stanovnika, računajući i gradjane koji žive u dijaspori.

Poznavaoci prilika kažu da danas niko ne zna koliko tačno ljudi živi u Bujanovcu, jer je poslednjih godina došlo do velikog odliva stanovništva iz svih nacionalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari