Bumbaširević da reaguje na slučaj Siniše Malog 1Foto: V. A.

Zahtev sa 335 potpisa redovnih profesora i istraživača, kojom se traži da se gradonačelniku Beograda Siniši Malom ne dodeli titula doktora nauka, predat je danas u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Zahtev je naslovljen na rektora UB Vladimira Bumbaširevića od koga se očekuje hitna reakcija, jer slučaj osporenog doktorata Siniše Malog nije dobio epilog ni posle tri i po godine.

Potpisnici takođe traže da univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku pokrene postupak protiv Malovog mentora Ondreja Jaška i članova komisije pred kojom je branio doktorsku disertaciju – profesora Slađane Barjaktarević i Dragana Đuričina.

Jedan od inicijatora tog zahteva Dušan Teodorović kaže da grupa profesora i istraživača traži da rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević hitno reaguje, jer on to može.

– Pre tri i po godine kolega Raša Karapandža otkrio je plagijat u doktoratu Siniše Malog. Od tada je kao španska serija, jedna, pa druga komisija…ovde je reč o nedostatku hrabrosti profesora FON-a i svih drugih koji su uključeni u ovaj proces da javno i pošteno priznaju da se verovatno radi o plagijatu i da donesu odgovarajuće mere kakve se donose u svim drugim akademskim zajednicama u svetu. Grupa ljudi, koju čini više od 335 profesora, među kojima je osam akademika i oko 150 redovnih profesora, smatra da se dosta čekalo – rekao je Teodorović.

On kaže da predaja zahteva nema politički kontekst, niti su posredi “političke igre” pred beogradske izbore.

Na pitanje Danasa da li je taj zahtev unapred osuđen na propast, jer je predsednik Odbora za profesionalnu etiku Dragor Hiber za naš list rekao da to telo može da reaguje tek nakon prvostepene odluke FON-a, Teodorović odgovara:

– Odbijam da učestvuje u birokratskim procedurama beskonačnog trajanja koje imaju za cilj da se nikad ne reši ovaj slučaj. Ljudi koji su odgovorni čekaju da im prođe mandat pa da to eventualno rešava neko drugi. Ovde je reč o nedostatku hrabrosti i profesionalnog morala profesora Univerziteta u Beogradu – rekao je Teodorović i zahvalio se profesoru FON-a Božidaru Radenkoviću, što je bio hrabar i jedini sa tog fakulteta potpisao zahtev.

On je dodao da ne želi da se ova tema politizuje i da u Srbiji postoji veliki broj lažnih doktorata na privatnim i državnim univerzitetima i najavio da će grupa profesora i istraživača nastaviti da se bavi svim spornim doktoratima, među koje je naveo i doktorate predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

– Nije mi jasna ta nušićevska potreba da se prikači titula doktor – kazao je Teodorović.

Jedan od inicijatora ove akcije Milovan Šuvakov, istraživač u Institutu za fiziku, ocenio je slučaj doktorata Siniše Malog kao “posebno zanimljiv”, jer je on javna ličnost, napominjući da je njegov doktorat „bez sumnje plagijat“.

Na pitanje Danasa zbog čega nije reagovao dok je bio pomoćnik za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, jer je slučaj Siniše Malog još tada otvoren, Šuvakov je rekao da Ministarstvo nije za to nadležno, te da ni tada, a ni sada, ne treba da se meša u poslove univerziteta. Na naš komentar da je mogao da reaguje kao član akademske zajednice, Šuvakov je odgovorio da je zamrzao svoju akademsku karijeru kada je počeo da radi kao državni službenik i da se u to vreme nije bavio naukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari