Čadež: Srbija može biti regionalni centar za zajedničke projekte sa izraelskim institutima 1Foto: Print screen/pks.rs

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Tel Avivu da Srbija može biti regionalni hab za umrežavanje i zajedničke projekte sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima.

Čadež je prilikom posete Bar-Ilan Institutu za nanotehnologije i napredne materijele (BINA) i razgovora sa direktorom Drorom Fikslerom, istakao da Srbija ima odlične mlade stručnjake – inovatore, da je veoma napredovala u primeni savremenih tehnologija u svim oblastima, kao i da ima dosta kvalitetnih projekata koji se mogu realizovati sa izraelskim partnerima, saopštila je PKS.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije Jelena Begović rekla je da BIO4 kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura vezani za oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Ideja vodilja jeste da Srbija bude prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u ovim oblastima. BIO4 će postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, navela je ona.

Cilj je da se napravi prvi most i zajednička saradnja sa BINA institutom koji predstavlja dobar primer multidisciplinarnosti, jer kroz ovakvo povezivanje možemo očekivati i brz razvoj i napredak našeg BIO4 kampusa, istakla je Begović.

Kako se navodi, BINA se može pohvaliti sa 71 najsavremenijom laboratorijom, kao i drugim centrima za istraživanje i razvoj, školuje stručnjake u oblasti nanonauke i robotike, biotehnologije, sarađuje sa akademskom zajednicom ne samo u Izraelu, već širom sveta, kao i velikim multinacionalnim kompanijama.

Direktor BINA Dror Fiksler uveren je da taj institut ima predloge i rešenja koja mogu biti razvijana u saradnji sa srpskom akademskom i poslovnom zajednicom i primenljiva u privredi, medicini, farmaciji, IT.

Čadež je posetio i kompaniju Eltel Technologistic koja je globalni lider u primeni inovacija u medicini, posebno u oblasti optičkih i ortopedskih pomagala, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari