Vučić i četvrti put najavio rekonstrukciju niškog stadiona koje se "do sada niko nije setio": "Čair" rekonstuisala prethodna vlast, pa ga naprednjaci zapustili 1Stadion Čair: Foto FK Radnički

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na predizbornoj turneji promocije novih stadiona – u Loznici, Zaječaru i Leskovcu, najavio da će započeti i temeljna rekonstrukcija niškog stadiona „Čair“, koju je inače od prošle godine obećavao tri puta.

Deo niške opozicije, pak, upozorava da od 2012. godine, od kada Nišem upravlja narednjačka vlast,  Čair „nije ni okrečen“, a da je u velikoj meri devastiran kako zbog takve nebrige vlasti, tako i zbog toga što nije pokriven.

U opozicionoj stranci „Niš moj grad“ podsećaju da je prethodna lokalna vlast, predvođena demokratama, početkom 2011. godine već izgradila ili rekonstruisala istočnu, severnu i južnu tribinu, ali da je dolazak naprednjaka zaistavio sanaciju zapadne tribine i izgradnju nastrešnice.

Predsednik Srbije- kome to inače ne spada u nadležnost- najavio je prošlog vikenda u Zaječaru i Loznici da će se uskoro raditi stadioni u Nišu i Kragujevcu, a da će „Čair“ biti „u potpunosti rekonstruisan i promenjen“.

Vučić i četvrti put najavio rekonstrukciju niškog stadiona koje se "do sada niko nije setio": "Čair" rekonstuisala prethodna vlast, pa ga naprednjaci zapustili 2
Stadion u Lekovcu: Foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

„Biće prelepi stadioni u Nišu i Kragujevcu, bukvalno prelepi, video sam projekte“, rekao je.

Dodao je da je stadion „Čair“ postao „ruglo“, ne zaboravivši da naglasi da se, kako je kazao, „niko nije setio da ga uradi“.

Vučić je, inače, najavljivao početak temeljne rekonstrukcije niškog stadiona za mart 2022, pa se izvinio i početak „pomerio“ za maj te godine.

U avgustu te godine je još jednom najavio da „uskoro kreće izgradnja velelepnih stadiona u Nišu i Kragujevcu“, nazvavši budući „Čair „fudbalskom lepoticom“.

Vučić i četvrti put najavio rekonstrukciju niškog stadiona koje se "do sada niko nije setio": "Čair" rekonstuisala prethodna vlast, pa ga naprednjaci zapustili 3
Stadion u Lekovcu: Foto Fudbalski savez Srbije

Vučić i predstavnici lokalne vlasti su dodali da će „novi“ niški stadion imati 20.000 mesta po UEFA 4 standardima“, a da će radovi koštati 80 miliona evra.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je prošlog meseca kazala da „kao grad zaslužujemo“ da radovi na stadionu „počnu što pre“ i da se „nada da će tako biti“.

„Mi smo spremili svu neophodnu dokumentaciju koju smo kao lokalna samouprava bili u obavezi da završimo. Radi se o objektu koga neće biti ni sličnog u okolini u prečniku od mnogo kilometara. Taj veliki i ozbiljan projekat radi Ministarstvo za kapitalna ulaganja i on je završen. Sredstva su opredeljena i očekujemo početak rekonstrukcije stadiona“, rekla je Sotirovski.

Ona je u decembru prošle godine, pak, otkrila da joj je između redova rečeno da je „deo sredstava za stadion ‘Čair’ otišao za nabavku energenata i da treba da sačekamo“, dodajući da je Niš „strpljiv“.

Vučić i četvrti put najavio rekonstrukciju niškog stadiona koje se "do sada niko nije setio": "Čair" rekonstuisala prethodna vlast, pa ga naprednjaci zapustili 4
Dragana Sotirovski: Foto FoNet/ Kostadin Kamenov

Branislav Jovanović, odbornik stranke „Niš, moj grad“, koji je pre dolaska naprednjaka bio i na funkcijama predsednika gradske vlade ili direktora Direkcije za izgradnju grada, najavio je da će na sledećoj sednici Skupštine grada predložiti formiranje radne grupe koja će ponuditi rešenje za izgradnju zapadne tribine, pokrivanje stadiona i otklanjanje oštećenja po svim evropskim standardima, a za tri puta manji iznos od najavljenih 80 miliona evra.

„Na taj način ćemo srpskom budžetu uštedeti značajna sredstva i podsetiti se na vreme kada je Niš bio veliko gradilište“, rekao je.

Jovanović je kazao da je prethodna vlast 2011. godine završila tri četvrtine niškog stadiona kapaciteta 20.000 mesta, te da je objekat tehnički primljen, što znači da su radovi izvedeni kvalitetno.
„Problem je što ga Grad kao vlasnik od tada ne održava, pa je tamo sve polomljeno, uništeno, prljavo, a nije ne pokriven, pa su oštećenja još i veća“, kazao je on.

Vučić i četvrti put najavio rekonstrukciju niškog stadiona koje se "do sada niko nije setio": "Čair" rekonstuisala prethodna vlast, pa ga naprednjaci zapustili 5
Branislav Jovanović ispred stadiona: Foto Niš moj grad

„Stadion od 2012. godine nije ni okrečen i predstavlja istinsko ruglo, a sve zahvaljujući ovoj neodgovornoj vlasti. Doživeli smo da kolone autobusa niške dece idu za Leskovac da gledaju reprezentaciju Srbije i da se u okolini Niša, gde nema klubova, otvaraju velelepni stadioni, što je sramota za nišku sportsku i političku javnost. Niš je danas pao na najniže moguće grane“, ocenio je.

On je podsetio da je u vreme prethodne gradske vlasti, od 1997. do 2000. godine, na „Čairu“, na kojem je tada zamenjen travnati tepih, igrala i srpska reprezentacija.

Stadion „Čair“ je izgrađen 1963. godine.

Rekonstrukcija 2011. godine

Prezentacija novog izgleda stadiona „Čair“ održana je u martu 2011. godine, a ubrzo nakon toga počeli su radovi, rušenjem istočne tribine.

Tadašnje gradske vlasti saopštile su da će se rekonstrukcija odvijati u četiri faze- najpre će se izgraditi nova tribina na istočnoj strani sa 6.966 mesta. Nakon toga sledi rekonstrukcija- izgradnja na južnoj i severnoj tribini za ukupno 9.037 mesta, pa rekonstrukcija zapadne tribine za 2.154 mesta. Na kraju će se obaviti pokrivanje istočne, severne i južne tribine.

„‘Čair‘ će biti treći po veličini u Srbiji, a prvi po standardima Svetske fudbalske federacije. U rekonstrukciju stadiona će se uložiti skoro milijarda dinara koju su obezbedili Vlada Srbije i Grad Niš“, rekao je tadašnji gradonačelnik Miloš Simonović.

Zbog smene lokalne vlasti posao nije završen do kraja, a aktuelna vlast je „zaboravila“ na ovaj projekat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari