Čak 17 odsto dece i mladih u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije 1Učesnici konferencije Foto: Aleksandar Tomić

Čak 17 odsto dece i mladih u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije, svaki šesti adolescent od 16 do 17 godina u našoj zemlji je pod rizikom lošeg mentalnog zdravlja, a više od 21 odsto na nedeljnom nivou prijavljuje nervozu. Ovo su samo neki od rezultata predstavljenih na konferenciji Ka boljem mentalnom zdravlju adolescenata i mladih u Srbiji.

Konferencija je okupila domaće i međunarodne stručnjake različitih profila, predstavnike Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za mentalno zdravlje i Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da ovaj dečji fond Ujedinjenih nacija, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, radi na razvoju inovativnih načina za jačanje i unapređenje sistema za zaštitu mentalnog zdravlja i psihosocijalnu podršku za dobrobit dece i mladih.

„Dobra briga za mentalno zdravlje dece i adolescenata počinje mobilizacijom cele zajednice i izgradnjom otpornog društva. Ključni koraci su jačanje multisektorskog sistema podrške i procesa unutar postojećih struktura, i uspostavljanje kanala za upućivanje dece iz jednog u drugi sistem zaštite – primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite, obrazovnog sistema. UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu Republike Srbije da se uspostavi taj sistem i da se obezbedi dobro mentalno zdravlje i blagostanje dece, adolescenta i njihovih roditelja i staratelja“, rekla je Kostadinova.

„Najvažnije je da mlade edukujemo o značaju mentalnog zdravlja i utičemo na otklanjanje stigme koja može dovesti do diskriminacije i sprečavanja dece i mladih da traže pomoć stručnih lica. Potrebno ih je ohrabriti da sa roditeljima, nastavnicima i nekim stručnim osobama podele ono o čemu razmišljaju i ono što osećaju. Važno je, pre svega, izgraditi poverenje i uspostaviti jedan otvoren odnos koji će omogućiti otvoren razgovor s mladima o problemima sa kojima se suočavaju i o tome kako društvena zajednica može da pomogne“, izjavila je Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica premijerke i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije.

Fabio Skano, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan, rekao je da „moramo da se pozabavimo mentalnim zdravljem u celom društvu, uključujući mentalnim zdravljem radnika, starijih ljudi, onih koji žive sa hroničnim bolestima, žrtvama nasilja, kao i drugima“.

„Bitno je da sve bude bazirano na naučnim saznanjima, treba da čujemo od zajednice koji su to problemi koji postoje i da pružimo podršku u skladu sa tim uvidima“, smatra Skano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari