Carina: Zaplenjena nafta 1Foto: Stefana Savić

Uprava carina saopštila je danas da su carinici na Dunavu sprečili krijumčarenje 10 tona nafte, a pored goriva zaplenili su baržu i čamac koji ju je vukao.

Krijumčarenje nafte je otkriveno 4. juna, zahvaljujući višednevnom osmatranju poteza u blizini Slankamena, gde su posle nekoliko dana carinici koji kontrolišu promet robe na rekama, uočili sumnjivi čamac koji je vukao baržu.

Mobilna ekipa carinika primetila je čamac na oko 1.220 kilometru leve obale Dunava i odmah organizovala akciju, navodi se u saopštenju.

Potera za krijumčarima nastavljena je pošto se u akciju uključila još jedna ekipa carinika, tako da su krijumčari bili primorani da čamac i baržu prinudno zaustave u jednom od kanala na desnoj obali reke.

Čim su se zaustavili, dve osobe koje su upravljale krijumčarskim čamcem, iskočili su iz njega i pobegli kroz šumu, ostavljajući za sobom i čamac i baržu punu goriva.

Carinici su potom zaplenili sve što se zateklo u rečnom kanalu i organizovali izvlačenje plovila i goriva koji će do okončanja prekršajnog postupka biti uskladišteni pod carinskim nadzorom.

Utvrđeno je da se radi o barži čija je nosivost 10 tona goriva, pa kada se tome doda i vrednost samog čamca i barže, ukupna visina otkrivenog prekršaja procenjuje se na oko dva miliona dinara.

Carinska služba Srbije je tokom 2016. godine sprečila krijumčarenje 60.000 litara nafte i naftnih derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari