Venecuelanski predsednik Ugo Čaves stigao je u noći između subote i nedelje u Havanu gde je podvrgnut hemoterapiji, mesec dana posle operacije malignog tumora, javila je kubanska televizija. U Havani je Čavesa, koji je stigao u pratnji svoje starije kćerke Rose, dočekao kubanski predsednik Raul Kastro i ministar inostranih poslova te zemlje Bruno Rodriges. Prethodno mu je priređen počasni ispraćaj u Karakasu.


– Vratiću se u boljoj formi nego u kojoj me sada vidite – rekao je venecuelanski predsednik pre polaska na lečenje i dodao da ima „veliku želju da živi“.

– Treba da obavim ovu novu fazu. Idem na nekoliko dana ali vam ne kažem zbogom. Nije vreme za umiranje nego za življenje – rekao je Čaves. Venecuelanski parlament je jednoglasno odobrio Čavesu (56) da ode na lečenje na Kubu na neodređeno vreme. Predsednik je izrazio nadu da će njegovo odsustvovanje biti kratko. Prema Ustavu Venecuele, Parlament mora da odobri svako odsustvo predsednika duže od pet dana.

Čaves je preneo deo svojih administrativnih i ekonomskih dužnosti ministru finansija Horheu Đordaniju, ali je rekao je da neće sve svoje dužnosti preneti na potpredsednika zemlje, što je tražila opozicija, osim ako oseti „da mu sposobnosti slabe“. Čaves je u junu u Havani bio podvrgnut operaciji uklanjanja malignog tumora u predelu karlice, a u Venecuelu se vratio 4. jula.

Inostrani analitičari ocenjuju da ne iznenađuje podatak da je lider Venecuele odlučio da se leči na Kubi umesto u svojoj državi, imajući u vidu njegove bliske veze s braćom Kastro. Podsećanja radi, postoje navodi da je nekadašnji predsednik Kube, Fidel Kastro, prvi primetio da Čaves ne izgleda dobro. Istovremeno, imajući u vidu diskreciju kubanskih zvaničnika, predviđa se da će Čaves u periodu lečenja biti „skriven od radoznalih očiju svetske javnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari