Čedomir Stojković podneo krivične prijave: Vulin dao smernice da se delovanje Vagner grupe ne sprečava, Damnjan Knežević pristupio organizaciji 1Foto: Danas/Vojislav Stojsavljević

Advokat Čedomir Stojković, grupa „Oktobar“ i partnerska udruženja Ukrajinaca i Rusa podneli su danas u Palati pravde seriju krivičnih prijava zbog delovanja paravojne organizacije „Vagner grupa“ u Srbiji.

Stojković je rekao da je podneo seriju krivičnih prijava protiv više lica i organizacija.

Prijave se, kako je naveo odnose na delovanje Vagner grupe u Srbiji, odnose se na mobilisanje građana Srbije i na nedelovanje BIA i njihov izostanak suzbijanja vrbovanja Rusije građana u Srbiji.

„Osnovano sumnjamo da je Aleksandar Vulin dao smernice da se delovanje Vagner grupe ne sprečava i to je direktan razlog zašto Rusija ovde mobiliše ljude i šalje ih u rat“, ukazao je Stojković.

Čedomir Stojković podneo krivične prijave: Vulin dao smernice da se delovanje Vagner grupe ne sprečava, Damnjan Knežević pristupio organizaciji 2
Foto: Danas/Vojislav Stojsavljević

On je dodao da kada bi bezbednosne agencije radile svoj posao, nijedan čovek iz Srbije ne bi otišao u rat u Ukrajini.

Krivična prijava podneta je i protiv ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenka.

„On je šef organizacije koja sa jedne strane mobiliše građane, a sa druge omugućava finansijska sredstva i daje instrukcije kako da se građani prijave za rat u Ukrajini“, rekao je Stojković.

Na sajtu ambasade Rusije u Srbiji su postojale instrukcije kako da se građani prijave za rat u Ukrajini, dodao je advokat.

„Znamo da to ne radi sam, već uz pomoć drugih iz ambasade Rusije, koji su, takođe, obuhvaćeni krivičnom prijavom“, naveo je on.

Krivične prijave obuhvatile su i Damnjana Kneževića iz Narodnih patrola.

Čedomir Stojković podneo krivične prijave: Vulin dao smernice da se delovanje Vagner grupe ne sprečava, Damnjan Knežević pristupio organizaciji 3
Foto: Danas/Vojislav Stojsavljević

Stojković je objasnio da je, prema njihovim saznanjima, Knežević pristupio Vagner grupi i da služi, takođe, da vrbuje građane za rat u Ukrajini.

„Ti ljudi pomažu i podstiču građane da pristupe paravojnim organizacijama i priključe se ratu u Ukrajini“, poručio je advokat.

On je dodao da, dok se to sve dešava, vlada potpuna apstinencija službi bezbednosti u Srbiji.

Vagner je, kako je on naveo, osim što je paravojna, i obaveštajna agencija, koja prikuplja informacije i dostavlja ih Rusiji.

„Mi znamo da oni deluju i preko Srpsko-ruskog humantiratnog centra Niš“, poručio je Stojković.

Podsećamo, mural ruskoj paravojnoj formaciji Vagner juče je ponovo oslikan na zidu ispod Brankovog mosta, u Pop Lukinoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari