Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošićkaže za Danas da u Opštinskoj upravi trenutno radi 138 radnika i osam opštinskih funkcionera. Prosek plate u Opštinskoj upravi je 26.000 dinara, a Mesečno se za plate zaposlenih u Opštinskoj upravi iz budžeta opštine izdvaja oko 10 miliona dinara.


– Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu najavaljuje da bi trebalo da se smanji broj zaposlenih u opštinskim upravama na osnovu broja stanovnika. U martu se očekuje usvajanje zakona o lokalnim službenicima i nameštenicima gde će se tačno znati i kriterijumi za smanjenje broja radnika. Pošto opština Pirot ima 63.760 stanovnika, to bi značilo da u Upravi radi 95 radnika. Da bi se utvrdio optimalan broj zaposlenih u opštinskim upravama, neophodno je da se najpre utvrde kriterijumi jer postoje razlike među opštinama. U Srbiji imate opštine veličine dva-tri kvadratna kilometra sa 300.000 stanovnika, a u opštinskoj upravi ima 300 do 400 službenika. Pirotska opština po teritoriji druga je u Srbiji, prostire se na 1.236 kvadratnih kilometara i ima razuđenu infastrukturu – kaže Tošić. Postoje velike razlike po broju zaposlenih u opštinskim upravama u Srbiji. Vranje ima 397 zaposlenih, a od Pirota možda ima 2.000 više stanovnika. U Leskovcu ima preko 700, a u Kragujevcu preko 900 opštinskih činovnika – kaže Tošić. Tošićkaže da je u Opštinskoj upravi Pirota 28 radnika u dogledno vreme moglo da ode ili na Tržište rada ili u penziju.

– Njima je do penzije ostalo još pet godina.Ako se bude rešavao tehnološki višak, otići će prvo ova grupa radnika. Ukoliko dođe do smanjenja broja zaposlenih , odlaskom ovih radnika uklopili bismo se u brojku od 95 radnika, a koristićemo i preraspodelu radnika unutar Opštinske uprave kako bi se izbeglo otpuštanje – kaže Tošić.

Prema njegovim rečima, u poslednjih pet godina po raznim osnovama iz Opštinske uprave otišlo je oko 60 radnika, a primljeno je 40. „U međuvremenu su nam dodati neki novi poslovi, kao što je naplata poreza na promet gde bi trebalo da radi pet-šest radnika i novi poslovi oko ekonomskog razvoja opštine gde bi bila angažovana dva-tri radnika“, kaže Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari