Iako se takmiče u Prvoj ligi, šabački vaterpolisti sve utakmice igraju na strani. Uz to, pola ekipe trenira u Beogradu a pola u Novom Sadu, u zavisnosti od toga gde studiraju. Jedini šabački zatvoreni bazen ne radi već dve godine. Nekadašnja šabačka’’plava lepotica’’ izgrađena je davne 1977.

Iako se takmiče u Prvoj ligi, šabački vaterpolisti sve utakmice igraju na strani. Uz to, pola ekipe trenira u Beogradu a pola u Novom Sadu, u zavisnosti od toga gde studiraju. Jedini šabački zatvoreni bazen ne radi već dve godine. Nekadašnja šabačka’’plava lepotica’’ izgrađena je davne 1977. i taj bazen radio je u okviru Sportskog centra Zorka. Hemijski gigant tada je imao dovoljno sredstava za održavanje ne samo bazena, već i sportske hale, fudbalskih terena, terena za tenis, mali fudbal i košarku. Međutim, kriza je učinila svoje, Zorkin Društveni standard koji je raspolagao Sportskim centrom je privatizovan. Hala Zorka je renovirana, ali je veliko pitanje kada će to biti učinjeno i s bazenom. Uz to, on je sada u privatnom vlasništvu, tako da će verovatno svoje usluge davati po ekonomskim cenama. Drugi bazen, u Krsmanovači, takođe je u privatnom vlasništvu, ali je udaljen tri kilometra od grada a ulaz je 300 dinara.
Zbog svega ovoga uprava i igrači Vaterpolo kluba Šabac pokrenuli su inicijativu za izgradnju gradskog bazena. Postojale su ideje, još pre deceniju-dve, da to bude na lokaciji Gradskog stadiona, čak i na plaži Stari grad, ali od tada je prošlo mnogo vremena, a Šapčani nemaju svoj gradski bazen kao neki drugi gradovi. Plivački i vaterpolo klub nemaju gde da treniraju, a slična situacija je i s hiljadama učenika i studenata koji bi, ne samo preko leta, hteli da plivaju. Šabačka opština formirala je javno preduzeće za sport, pod čije okrilje su ušli sportski objekti kao što su gradski stadion i hipodrom, ali je veliko pitanje kako pronaći sredstva za njihovo održavanje, a o izgradnji bazena u sadašnjim okolnostima teško je govoriti. Iz opštinskog budžeta naknade za sport iznose 19,5 miliona dinara. Značajnija investicija bila je u hipodrom, gde su s tri miliona dinara obnovljene tribine i popravljena travanata staza.
S druge strane malo se ulaže u bazični sport, atletiku, gimnastiku i plivanje. Istina, kao grad na velikoj reci Šabac se diči čak s dva plivačka maratona, veoma uspešnim kajakašima, a tu je i ronilački klub. Ali, za izgradnju sportskog centra na vodi nedostaju čak i inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari