Cela Srbija se crveni, a Tim za škole isključio „semafor“ 1Foto: BETAPHOTO Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja

Nastava u školama jedva funkcioniše jer veliki broj dece ne dolazi na nastavu, bilo da su pozitivni ili u izolaciji zbog kovida u porodici. Među nastavnicima je mnoštvo zaraženih, a zamena nema, upozoravaju iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Taj sindikat je u otvorenom pismu, upućenom ministru prosvete Branku Ružiću i Timu za škole, poručio da se neguje prividi da časovi od 45 minuta garantuju kvalitetno obrazovanje, a zapravo, onemogućavaju dezinfikovanje školskih prostorija među smenama i produžavaju pauze u kojima učenici gube časove koje nema ko da održi.

„Kako bi premostili silne pauze za učenike, nastavnici posežu i za iznuđenim rešenjem – spajanjem grupa – što razotkriva besmisao kombinovanog modela nastave. O zdravlju učenika, njihovih porodica i svih nas u prosvetnom sistemu, iz udobnih, prostranih kancelarija odlučujete vi, povlašćeni, jer nikada ne delite sudbinu učitelja u učionicama sa tridesetak đaka niti nastavnika praktične nastave, koji moraju da balansiraju između zahteva struke i epidemiološke zaštite“, saopštio je GSPRS „Nezavisnost“.

Iz sindikata zameraju ministru i Timu za škole što prihvataju premijerkine procene da su brojevi dramatični i da su eksplodirali, a u odlučivanju ih vode sociološki razlozi i što su se oglušili o mišljenje pedijatara.

„Sami ste uveli kriterijume za semafor model, a sada, kada se cela Srbija zacrvenela jače nego ikada, samovoljno ste isključili semafor. Moral, etika, društvena svest i odgovornost su kategorije obavezujuće za one čijim životima upravljate, ali ne i za vas. Ako vaše dosledno neodgovorne odluke budu i dalje rezultat kontinuiranog ignorisanja stvarnosti, onda je najbolji interes učenika i zaposlenih u obrazovnom sistemu samo puka fraza, podređena sasvim drugim interesima“, poručili su iz „Nezavisnosti“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari