Čelnici SZO u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru 1Marijan Ivanuša Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša obišao je danas zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, upoznao se sa epidemiološkom situacijom, radom kovid ambulanti i vakcinalnih punktova.

On je sa čelnicima tih ustanova razgovarao o svim elementima pandemije korona virusa, uz razjašnjavanje svih nejasnoća i nedoumica.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je agenciji Beta da je njih posebno zanimao sastav vakcina.

„Dobili smo uveravanja da su vakcine koje su registrovane pri SZO bezbedne i da nemaju sastojaka životinjskog porekla, odnosno da nemaju neku nepoželjnu komponentu koja se suprostavlja ovdašnjoj verskoj tradiciji“, rekao je Spahić.

On je ponovio da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru nestabilna i nesigurna, te da je broj novozaraženih u porastu.

„Još jednom pozivam građane da se pridržavaju protivepidemijskih mera, da održavaju distance, nose zaštitne maske i koriste dezinfekciona sredstva. Takođe, pozivam i sve one koji žele da se vakcinišu da to urade što pre, kako bi postigli željeni kolektivni imunitet“, rekao je Spahić.

On je najavio da će Ivanuša sutra razgovarati i sa građanima o svim dilemama koje imaju.

„Naš cilj bio je da dovedemo stručnjake iz ove oblasti i da razjasnimo sve nejasnoće, da dobijemo prave informacije o ovom virusu. Ivanuša će sutra imati tri tribine, u 12 sati na Državnom univerzitetu, u 13 časova na Internacionalnom univerzitetu, a od 14 sati na Fakultetu za islamske studije“, rekao je Spahić.

Ivanuša će danas tokom popodneva razgovarati sa čelnicima ovdašnjih verskih institucija, a sutra će se sastati sa gradonačelnikom i Stručno-operativnim timom grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari