“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 1Foto: Privatna arhiva

Zbog teške situacije i lošeg života u Srbiji, Zaječarac Uroš Kostić napustio je rodno mesto i otišao u Češku, u grad Brno, gde je pronašao posao u jednoj firmi. Kaže, plate su veće, a život jeftiniji.

Prema Uroševih rečima, na njegovu odluku da napusti Srbiju uticale su male plate, velika inflacija, opadanje životnog standarda, on je samo jedan od hiljade građana koji se odlučio na ovaj korak.

“Odlučio sam da odem u Češku jer sam pre pandemije korona virusa već tamo radio”, objašnjava Kostić.

Kako on ističe za Danas, na internetu je našao oglas za posao koji je postavila neka agencija iz Češke.

“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 2
Foto: Privatna arhiva

“ Na njihov odgovor nisam dugo čekao. Ponudili su mi posao u firmi iz Japana, koja se nalazi u gradu Brno, a bavi se proizvodnjom kompresora za klima uređaje”, kaže on.

Kostić je čekao oko mesec dana, a zatim je usledio poziv na probni rad u trajanju od tri meseca, i dobio je radnu vizu na isti period.

“Smetaj mi je bio osiguran, plaćam ga preko plate, a iznosi oko 130 evra mesečno. U to su uključene komunalne usluge i internet”, objašnjava Kostić.

“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 3
Foto: Privatna arhiva

Kada je počeo da radi, odabrao je smene u trajanju od po 12 sati, a tokom meseca ima ukupno 15 radnih dana.

„Posao nije lak, ali je početna plata oko 1.000 evra.

“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 4
Foto: Privatna arhiva

“Kada to uporedim sa platama u Zaječaru, gde sam kao radnik obezbeđenja po satu bio plaćen 202 dinara, onda mi je ovih 5,6 evra po satu mnogo bolje”, objašnjava naš sagovornik.

Što se cena tiče, u Brnu, koji je drugi grad po veličini u Češkoj i broji 400.000 stanovnika, cene su kako on tvrdi, niže nego u Srbiji.

“Litar dugotrajnog mleka, kada se prevede u dinare iznosi od 85 do 100 dinara, kilogram mesa je od 400 dinara pa naviše, jaje je oko 20 dinara. Cene supa iz kesica, kao i gotovih jela, je slična kao kod nas, ali cena konzervirane hrane je za oko 30 do 40 odsto niža nego u Srbiji”, precizira Kostić.

“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 5
Foto: Privatna arhiva

Naš sagovornik kaže da će posle tromesečnog probnog rada dobiti ugovor na dve godine, a njegova plata će tada biti oko 1.200 evra.

On kaže da na poslu nije do sada imao nikakvih problema, i da su ga svi odlično prihvatili, pošto govori nekoliko jezika.

“Cena radnog sata u Češkoj je tri puta veća od naše, a hrana jeftinija”: Kako je Zaječarac rešio da napusti Srbiju 6
Foto: Privatna arhiva

“Radim na liniji gde su samo Česi, na robotu za varenje. Ubacujem par elemenata na kalup, robot to okrene i zavari, i vrati mi gotov proizvod, koji ja šaljem dalje u proizvodnju”, objašnjava Kostić kakav je njegov posao i dodaje da je kod njega u firmi radi veliki broj Ukrajinaca sa kojima „ima odličnu saradnju“.

Kostić opisuje da je Brno predivan grad, a nešto najlepše je arhitektura, koja, u svakom delu grada pleni svojom lepotom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari