Centar za demokratiju: Povećan broj dece neupisane u osnovnu školu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predstavnica Fondacije Centra za demokratiju Ksenija Petovar rekla je danas da je broj neupisane dece u osnovnu školu, u odnosu na pre 12 godina, povećan na više od šest odsto i da je to jedan od strašnih pokazatelja.

Ona na debati „Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici“ rekla da je 86 odsto malih maturanata uključeno u srednjoškolsko obrazovanje, ali da i dalje postoji veliki broj dece koji nije upisan u srednjoškolsko obrazovanje.

U Beogradu je skoro 100 odsto dece odgovarajuće starosne dobi uključeno u srednjoškolsko obrazovanje, ali su u istočnoj i južnoj Srbiji ti brojevi veoma mali, kazala je Petovar.

Kada je reč o javnom prevozu, ona je navela da prema podacima iz Državne revizorske institucije, troškovi transporta u strukturi troškova domaćinstva čine oko devet odsto, dok su ukupni troškovi za stanovanje, grejanje i komunalije oko 16 odsto.

Kako je istakla, čak 53 opštine u Srbiji, odnosno 40 odsto jedinica lokalnih samouprava nema organizovani javni prevoz.

„Milion stanovnika Srbije nema dostupnost javnom prevozu, pa ako neko treba da završi administrativne obaveze mora da ide privatnim prevozom ili taksijem“, kazala je Petovar.

Stručnjak za pitanja decentralizacije Danijel Dašić rekao je da Ustav propisuje da je država dužna da omogući ravnomerni regionalni razvoj, a da zakoni uređuju da je država dužna da omogući zdravstvenu zaštitu svojim građanima.

Problem je, kako je istakao, što vlast uglavnom gleda troškove koje ima prema građanima, ali da je sve moguće urediti da funkcioniše i bude dostupno građanima.

Šefica odeljenja za kulturu, sport i mlade Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) Maja Knežević rekla je da se Srbija poslednjih 13-14 godina nalazi u procesu centralizacije.

Ona je navela da lokalne samouprave nemaju više nadležnost nad domovima zdravlja, ali su direktno odgovorne za obezbeđivanje sredstva za prevoza dece i njihovih pratilaca do osnovne škole udaljenosti najviše do dva kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari