Cenzolovka: RTV nema Upravni odbor, većini članova i generalnom direktoru istekao mandat 1Foto: Maja MIćić

Radio-televizija Vojvodine nema svoj Upravni odbor, jer je većini članova mandat istekao u aprilu, nema generalnog direktora, jer je Miodragu Koprivici takođe istekao mandat, nema direktora programa, pa čak ni vršioce dužnosti na tim funkcijama, objavila je Cenzolovka.

Kako se navodi, ta lista bi mogla da bude produžena, pošto je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa televizije vrlo blizu kraju mandata.

Za ovakvu situaciju, bez presedana u radu javnih servisa, najodgovorniji su, bez dileme, Skupština Srbije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), navodi Cenzolovka, koja je o toj temi pisala u nekoliko navrata.

Cenu kršenja zakonskih rokova za izbor novih članova REM-a, pa potom nemogućnost odlučivanja u krnjem REM-u, pokrajinski javni servis plaća time što na vreme nije izabran Upravni odbor, pa samim tim do danas nisu ni mogli da budu raspisani konkursi za dve ključne pozicije, niti su na ta mesta, do izbora novih čelnika, mogli da budu imenovani vršioci dužnosti.

Dužnost generalnog direktora od danas obavlje dosadašnj Koprivičin zamenik Jožef Klem, koji je za Cenzolovku rekao da mu je Koprivica 6. jula produžio ugovor o radu na godinu dana, čime je obezbeđen pravni osnov da ostane u RTV-u, budući da bi mu bez toga istekao mandat.

„Naši pravnici su zaključili da nema smetnji da od danas obavljam dužnosti koje ima generalni direktor, pošto u opisu mog posla kao zamenika stoji da imam sva ovlašćenja generalnog direktora u njegovom odsustvu. To znači da, uz ostalo, mogu i da odobravam isplatu plata, i to će tako biti sve dok Upravni odbor ne izabere na konkursu novog direktora ili ne imenuje vršioca dužnosti“, navodi Klem.

Cenzolovka navodi da RTV trenutno nema ni direktora programa, pošto je 30. maja istekao četvorogodišnji mandat Sonji Kokotović.

Kako novi članovi UO još nisu izabrani, pa tako nema ko da imenuje bar vršioca dužnosti, deo dužnosti programskog direktora, potvrdio je Klem, već više od mesec dana obavlja glavna i odgovorna urednica Prvog programa Radija Milada Popović, koja je u protekle četiri godine bila pomoćnica direktora programa za radijske programe.

Cenzolovka navodi da tu nije kraj problemima, jer krajem ovog meseca četvorogodišnji mandat ističe i glavnom i odgovornim uredniku Prvog programa televizije Nenadu Ćaćiću.

Sve i da REM do 15. jula formira Upravni odbor RTV-a i da se on brže-bolje konstituiše, najviše što se može učiniti jeste da se na mesto glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije imenuje vršilac dužnosti, s tim da se u međuvremenu raspiše konkurs za to mesto, kao, uostalom, i za druge pozicije u pokrajinskom javnom servisu.

Klem se pribojava da bi, u slučaju da REM ponovo omane pri izboru članova Upravnog odbora, Prvi program televizije pokrajinskog javnog servisa krajem jula ostao bez osobe koja jedina zakonski odgovara za sadržaj programa.

Glavni i odgovorni urednik Prvog programa nema zamenika, ali ima pomoćnika i na taj način će biti obezbeđeno funkcionisanje tog medija, ali bi svakako bilo dobro da se što pre konstituiše Upravni odbor, da bi na ključne pozicije u kući došle ličnosti izabrane na konkursu, rekao je Klem.

Da li će se Savet REM-a sastati i do 15. jula uspeti da obavi ono što pokušava još od aprila, za sada zvanično nije poznato, a njegova predsednica Olivera Zekić za je Cenzolovku rekla da će sednica „uskoro biti zakazana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari