Cenzura zbog predavanja o političkoj propagandi u Srbiji 1Foto: Medija centar

Presedan da se profesoru Beogradskog Univerziteta Siniši Atlagiću otkaže tribina o političkoj propagandi u Srbiji, desio se u Zrenjaninu.

Kako je uopšte došlo do toga da Kulturni centar otkaže gostovanje profesoru Fakulteta političkih nauka, koji predaje predmete politička komunikacija i politički marketing na Odseku za novinarstvo i komunikologiju, sam profesor kaže da mu je nejasno. Da li je reč o odlaganju ili zabrani, puno je pitanja koja se nameću.

– Neshvatljivo mi je da se jednom profesoru oduzima pravo na reč. Nije problem meni lično, već je reč o tome da je takav postupak razočaravajući. Predajem svakodnevno, ne samo u Beogradu, već i u Moskvi i Banjaluci a eto, u Zrenjaninu, nisam dobio priliku da govorim o temi koju godinama proučavam a to je politička propaganda. Planirao sam da iz teorijskog ugla govorim o savremenom političkom mitu u svetlu političke propagande, zapravo o tome kako se formira propaganda. Nije u fokusu mog predavanja trebala da bude bilo čija politička propaganda, ne vidim ništa posebno što bi uticalo na to da se otkaže tribina, objašnjava za Danas dr Siniša Atlagić.

On naglašava da je politička propaganda nešto što je sastavni deo političkog života, a da je kod nas izrazito naglašena jer smo društvo sa brojnim nerešenim pitanjima i po svakom pitanju imamo naglašeno propagandno delovanje.

– Ne bih rekao da sam u ovom slučaju žrtva političke propagande, niti je neko uradio nešto što bi me nagnalo da obustavim predavanje pa da mogu da kažem da je to posledica nekog propagandnog delovanja, niti je bilo reakcija na sve to što se desilo sa otkazivanjem tribine, a nije bilo ni naznaka da bi tribina mogla da se otkaže. Ipak, meni kao intelektualcu je neshvatljivo da mi se oduzima reč a da se ne zna o čemu ću govoriti, bez bilo kakvog obrazloženja – objašnjava Siniša Atlagić.

Tribina „Politička propaganda u Srbiji“ otkazana je dan uoči njenog održavanja, 28. septembra a dve nedelje kasnije šef odborničke grupe DSS u Zrenjaninu, Zoran Sandić, optužio je vlast za cenzuru.

– Vlast se očigledno tu umešala, ona je odgovorna za ovako nešto, čak je sasvim moguće da je tribinu zabranio prinudni upravnik SNS-a. U svakom slučaju sramno je da profesor ne može u svom gradu da govori – kaže Zoran Sandić, potpredsednik DSS.

Povodom ovog događaja pojavile su se i spekulacije da uprava Kulturnog centra zahteva da predavači na tribinskom programu ubuduće unapred dostavljaju u pisanoj formi sadržaj svojih predavanja.

Urednik tribinskog programa Kulturnog centra Đorđo Prstojević kaže da je i on sam pred održavanje tribine saznao da se ona odlaže.

– Ovako nešto prvi put mi se desilo, od kada sam preuzeo vođenje tribinskog programa. Rečeno mi je da se tribina odlaže iz tehničkih razloga. Šta je stvarno razlog – ne znam. Prava je šteta da ne čujemo ovako dobrog predavača – kaže Prstojević.

Bivši urednik tribinskog programa Kulturnog centra, politikolog Miroslav Samardžić kaže da je do dolaska na vlast SNS-a postojala potpuna uređivačka autonomija u organizaciji tribina.

– Posle 2012. uvedena je indirektna cenzura. Za svaku održanu tribinu gradska uprava je naknadno vršila transfer sredstava, pri čemu se nikada unapred nije znalo da li će i kad predavač dobiti honorar. Poslednjih godina uglavnom sam mogao da organizujem samo one programe koji nisu zahtevali finansijska sredstva a jednom se desilo da nisu dozvolili da se održi tribina o vodi. Inače, Kulturni centar je uništen partijskom upravom i on, zbog nestručnosti većine zaposlenih i brojnih drugih problema više nije u stanju da se bavi delatnošću zbog koje je osnovan, objašnjava politikolog Miroslav Samardžić, bivši urednik tribinskog programa KCZR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.