CEPRIS: Nenad Stefanović guši i ono malo poverenja građana u javno tužilaštvo 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Jučerašnjim saopštenjem, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, krijući se iza Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon podnošenja jedanaest disciplinskih prijava, nastavlja obračun sa javnom tužiteljkom Bojanom Savović, članicom CEPRIS-a, dobitnicom NIN-ovog priznanja „Ličnost godine“ i jednom od retkih javnih tužilaca u koga stručna javnost i građani Srbije nisu izgubili poverenje, saopštio je CEPRIS.

Kako dodaju, Stefanovićevo saopštenje, predstavljeno kao saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, iako većina javnih tužilaca ovog tužilaštva ni na koji način nije učestvovala u njegovom sačinjavanju, niti je upoznata sa njegovim objavljivanjem, guši i ono malo poverenja građana u javno tužilaštvo.

“Poseban doprinos izgubljenom poverenju u javno tužilaštvo daje upravo glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Podnosi optužne akte protiv policajaca koji su rasvetlili Jovanjicu na dan njihovog svedočenja u predmetu Jovanjica, na sam dan izbora saopštava kako nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo, a da dokaze nije ni pokušao da pribavi, obaveštava javnost svaki put kada protiv nekoga, posebno koleginice Bojane Savović, podnese disciplinsku prijavu ili nekog svog kolegu prijavi Etičkom odboru itd. Svojim istupanjima Stefanović saopštava svoje lične stavove, a ne i stavove tužilaštva na čijem je čelu, iako se saopštenja objavljuju kao saopštenja tužilaštva”, navode iz CEPRIS-a.

Prema njihovim navodima, poslednjim saopštenjem glavni javni tužilac Stefanović ponovo šalje poruku, pre svega beogradskim javnim tužiocima, da za njihovu karijeru stručnost, obrazovanje, profesionalni i lični integritet nemaju nikav značaj, već da im je za napredovanje dovoljno da bespogovorno slušaju njega.
“Stefanovićevi postupci nisu samo problemi javnog tužilaštva, već su odraz i posledica društvenih okolnosti koje opterećuju naše društvo već duže vreme i koje su dovele do teške političke i društvene krize. Maniplulacije biračkim spiskom i migracijama birača na decembarskim izborima predstavljaju samo poslednji čin urušavanja vladavine prava i demokratije u našoj zemlji”, ističe se.

Iz CEPRIS-a naglašavaju da je pod ovakvim društvenim okolnostima besmisleno i bespredmetno pozivati institucije (Visoki savet tužilaštva, Vrhovnog javnog tužioca) da se bave Stefanovićevim postupcima, jer se od ovih institucija teško može očekivati da izvrše svoju ustavnu obavezu i pruže zaštitu samostalnosti koleginici Bojani Savović i drugim javnim tužiocima. Iskustvo nam govori da od njih možemo očekivati samo podršku Stefanoviću, a u najboljem slučaju – ćutanje. Izlaz iz ovako teške političke i društvene krize mogu biti samo slobodni i pošteni izbori.

“Zato CEPRIS poziva sve društvene činioce, državne institucije, političke stranke, nevladine organizacije i građane, na postizanje dogovora u cilju obezbeđivanja uslova za slobodne i poštene izbore. Tek ako to ostvarimo bićemo u prilici i da imamo tužilaštvo koje će ostvarivati svoju ustavnu i zakonsku ulogu, u kom neće biti progonjeni najhrabriji i najčasniji pojedinci i kojim neće rukovoditi oni čije će karijere ostati upamćene isključivo po servilnosti svakoj političkoj vlasti”, zaključuje se.

CEPRIS je reagovao na saopštenje VJT-a u kojem se ističe da je glavni tužilac Nenad Stefanović podneo prijave protiv javne tužiteljke Bojane Savović disciplinskom tužiocu Visokog saveta tužilaštva zbog kršenja odredbi Zakona o javnom tužilštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Prijave su, kako se ističe, podnete jer je Savović u više navrata tokom izborne kampanje za izbore održane 17. decembra 2023. godine na javnim skupovima ispred inicijative „Proglas“ iznosila svoj politički stav, odnosno svoje političko opredeljenje, što predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari