Majić o prijavama protiv tužiteljke Savović: To je cena za dignitet, etičko i hrabro postupanje 1foto Medija centar

Pre svega, zbog učešća na skupovima Proglasa glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo je 11 prijava protiv tužiteljke Bojane Savović. Ona za N1 kaže da je tužno što se prvi čovek Višeg javnog tužilaštva bavi takvim stvarima, i što je, kako navodi, uvučena u to blato i mulj.

Za 20 godina rada, kaže tužiteljka Bojana Savović, nije imala ni jednu prijavu, a sada u samo jednoj nedelji ukupno 11. I to, između ostalog, zbog učešća u inicijativi „ProGlas“ tokom decembarskih izbora u Srbiji.

„Pozivanje na poštovanje zakona i ustava je naša obaveza, ne samo pravo nego i obaveza i potpuno sam mirna što se toga tiče. Pozivanje na slobodne i fer izbore, na to da slobodno izrazimo našu volju, to su stubovi ustava i zakonitosti, stubovi demokratije. Odatle sve te grane vlasti crpe svoj autoritet, iz demokratskih slobodnih izbora“, kaže Bojana Savović, tužiteljka.

Ne slaže se sa njom prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović. Prijave je podneo, kako navode iz ovog tužilaštva, zbog vređanja kolega kao i zbog njenih javnih nastupa u okviru „ProGlasa“.

„Zbog kršenja odredbi Zakona o javnom tužilštvu i Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca jer je Savović u više navrata tokom izborne kampanje, za izbore održane 17. decembra 2023. godine, na javnim skupovima ispred inicijative „Proglas“ iznosila svoj politički stav, odnosno, svoje političko opredeljenje, što predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno, kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo“, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Ona ističe da u svojim nastupima nije podržala ni jednu političku opciju te da to za koga glasa ne zna čak ni njena porodica. Sigurna je da se sve vreme pridržavala domaćih i međunarodnih propisa. To bi kaže trebalo da zna i Nenad Stefanović.

„Ako je on u krivu onda neko stvarno treba da se pozabavi time kako taj čovek koji ne poznaje sva ta pravila, ne poznaje zakone o javnom tužilaštvu rukovodi jednim tako ozbiljnim tužilaštvom i na šta on troši svoje vreme“, objašnjava tužiteljka.

Prijave su cena za dignitet, etičko i hrabro postupanje tužilaca samo zato što se ne poklapa sa vladajućim mišljenjem, ocenjuje sudija Miodrag Majić.

„Ljudi koji se zaista bore za nezavisnost tužilaštva, za njegovu odvojenost od političkih opcija, koji su spremni da o tome glasno govore, da su spremni da, u krajnjoj liniji, podnesu cenu toga, bivaju dodatno stavljeni na stub srama od svojih predpostavljenih“, ističe Miodrag Majić, sudija.

Baš ti pretpostavljeni su, navodi Majić, nosioci ideje i potpuno zasnovane bojazni da je tužilaštvo u Srbiji pod potpuno političkom dominacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari