Šef VJT protiv tužiteljke Bojane Savović podneo 11 prijava za nedelju dana 1Foto: Printscreen/NovaS

Viši javni tužilac Nenad Stefanović podneo je 11 prijava protiv tužiteljke Bojane Savović, od kojih su četiri podnete Etičkom odboru, a sedam disciplinskih zbog njenih nastupa u medijima i na tribinama „Proglasa“. Tužiteljka Savović za N1 kaže da je tužno što se prvi čovek Višeg javnog tužilaštva bavi takvim stvarima i što je, kako navodi, uvučena u to blato i mulj.

Tužiteljka Savović je podržala i javno učestvovala u inicijativi „Proglasa“ uoči decembarskih izbora 2023. godine. Tužilac Nenad Stefanović je to protumačio kao njenu podršku listi „Srbija protiv nasilja“, što je u prijavama potkrepio izjavama Savović u kojima ona navodi da želi da živi u državi bez nasilja.

Tužiteljka za N1 kaže da nikada nije javno podržala listu „Srbija protiv nasilja“, niti javno izjavila za koga grđaani treba da glasaju. A za to što je u svojim nastupima koristila reč „nasilje“ poručuje da niko nema monopol nad nekom rečju.

„Tužno je što se Nenad Stefanović bavi takvim stvarima. Mi imamo problema sa borbom protiv kriminala i korupcije, tužna što sam uvučena u to blato i mulj. Samim tim što podnosi 11 prijava protiv mene u jednoj nedelji on unižava i te organe“, istakla je tužiteljka u Danu uživo na N1.

Napominje da je ozbiljna stvar ako neko 11 puta u jednom mesecu prekrši Kodeks i Zakon o javnom tužilaštvu i da je na tim organima da nju razreše, ako je tužilac Stefanović u pravu.

Savović, međutim, ističe da veoma vodi računa o onome što izjavljuje u javnosti i da smatra da ničim nije prekršila niti zakon, niti kodeks. Dodaje da ako je prvi čovek VJT u krivu, pitanje je kako osoba koja ne poznaje sva pomenuta pravila rukovodi jednim takvim tužilaštvom.

Gošća Novog dana ponavlja da u svojim javnim nastupima nikada nije izgovorila ni jedno ime, niti stranku, a da je pozivanje na poštovanje zakona i Ustava, ne samo pravo već i obaveza tužilaca.

„Zakon nama zabranjuje aktivnosti vezane za političke subjekte. Proglas nije politički subjekt, nikada nisam izjavila za koga teba glasati. To ne znaju ni moji ukućani“, napomenula je gošća Novog dana.

Govoreći o prijava koje su porotiv nje podnete, ona kaže da je na svih 11 odgovorila u jednom podnesku.

Jedna od prijava se ticala njene izjave da u državnim organima ne postoji adekvatan sistem nagrade i kazne za neradnike,odnosno za one koji dobro rade.

„Kao dokaz sam disciplinskom tužiocu predložila da izvrši uvid u rezultate rada – mog, Stefanovića i njegovog zamenika Miodraga Markovića poslednjih 10 godina, pa da sami donesu zaključak da li su rezultati rada u vezi sa napredovanjem u hijerarhiji“, kazala je tužiteljka.

Govoreći o priznanju za hrabrost, koje joj je nedeljnik NIN dodelio, Savović kaže da je zahvalna na tome, ali joj je istovremeno i neprijatno.

„Nije normalno da tužioci i sudije dobijaju nagrade za hrabrost. Ja ne bi trebalo da budem na televiziji sem kratko zbog nekog predmeta“, rekla je Savović, ističući da ne treba da dobije nagradu zbog toga što je radila svoj posao.

Kaže da kolege nisu zadovoljne stanje u VJT, niti slikom koja se o toj instituciji stvara u javnosti. Dodaje da je u pitanju ozbiljno tužilaštvo, koje se sada vezuje za skandale. „Na zadnjem kolegijumu za izabranih sedam novih kolega Stefanović je isterao jednog kolegu napolje sa kolegijuma. Problem je što su pristojni ljudi uvek zatečeni nivoom nepristojnosti sa kojom su suočeni. To je problem kako ćemo se nositi kao društvo sa nepristojnošću i nevespitanjem, jer ja jesam svaki put zatečena“, istakla je Savović.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari