Od C&A do EPS: Ko je Bojana Savović, tužiteljka koja nije htela “pod autobus”? 1FoNet/Medija centar

Da se stvari nisu posložile kako jesu, sva je prilika da šira javnost i dalje ne bi znala ko je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović.

To što je izmenom godišnjeg rasporeda prebačena iz koruptivnog u odeljenje opšteg kriminala, po sebi ne bi bila dovoljna da privuče pažnju javnosti hronično nezainteresovane za pravosudne teme.

Prebacuju se zamenici tužioca iz odeljenja u odeljenje i iz tužilaštva u tužilaštvo kao karte u špilu, pa se malo ko uzrujavao zbog toga.

Međutim, Bojana Savović je premeštena u trenutku kada se mastilo na nalogu za hapšenje osumnjičenih za malverzacije koje su oštetile EPS još uvek nije osušilo.

Čak ni ta “koincidencija” verovatno ne bi bila dovoljna da proizvede ovoliko buke, da se Više tužilaštvo nije odlučilo da svoju zamenicu “baci pod autobus” tvrdeći da je sama tražila premeštaj, te da je odugovlačila sa predmetom.

Na ovo zamenica Savović (i ne samo ona) nije mogla da oćuti.

Prethodnih dana je davala izjave za brojne medije, samo da bi je sačekao novi odgovor tužilaštva u kojem radi.

Zbog odluke da o premeštaju i maniru kojim Nenad Stefanović vodi beogradsko Više tužilaštvo govori javno, ime Bojane Savović danas znaju i oni van stručnih krugova.

Bojana Savović rođena je 1978. godine u Zemunu. Pravni fakultet u Beogradu završila je 2001. godine, a iste godine počela je da radi kao pripravnik u Okružnom tužilaštvu u Beogradu. Radila je u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove, kao i Ministarstvu rada, a od 2006. godine počela je da radi kao sekretar Okružnog tužilaštva.

Za zamenika u Prvom osnovnom tužilaštvu izabrana je krajem 2009. godine, a od 2014. godine prelazi u Treće osnovno tužilaštvo, gde se bavi koruptivnom materijom – zloupotreba položaja, pranje novca, pronevera, utaja poreza…

Ovo iskustvo omogućilo joj je da 2018. godine napreduje u Više tužilaštvo, gde radi u novoformiranom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije. Tu je bila do pre neki dan, a karijeru će nastaviti u Odeljenju opšteg kriminala VJT-a.

Među predmetima koje je u tom periodu radila, najviše medijske pažnje, privukao je slučaj “C and A”. Savović je potpisala optužnicu protiv carinskog agenta koji se sumnjiči da je zloupotrebom položaja pribavio korist od 750 miliona dinara.

Pohađala je tridesetak stručnih kurseva i seminara, od kojih se većina odnosila na oblast borbe protiv korupcije.

Objavila više radova i autorskih tekstova.

Govori engleski, ruski i italijanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari