Više javno tužilaštvo reagovalo na tekst "Junakinje u mračnom vremenu: Redakcija NIN-a odabrala tri hrabre žene za ličnosti godine" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo reagovalo je na tekst „Junakinje u mračnom vremenu: Redakcija NIN-a odabrala tri hrabre žene za ličnosti godine“ objavljen na portalu Danasa.

Odgovor prenosimo u celosti:

„Pre svega, nije tačno da su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović premeštene jer su se ‘suprotstavile usmenoj naredbi predpostavljenog’ tada javnom tužiocu, sada glavnom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenadu Stefanoviću.

One su njegovom odlukom iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije zbog potreba za većim brojem tada, zamenika, sada javnih tužilaca premeštene u Odeljenje za opšti kriminal.

Što se tiče navoda da su premeštene ‘bez njihove volje’, ponovo ističemo da za donošenje takve odluke njihova saglasnost nije bila potrebna.

Podsećamo po ko zna koji put, da je krivičnu prijavu za EPS podneo sam EPS u vezi sa izgradnjom industrijskog koloseka TC Kostolac protiv odgovornih lica i to Tužilaštvu za organizovani kriminal 4. oktobra 2019. godine uz dopunu 10 dana kasnije.

Dakle, nisu tužiteljke samostalno istraživale ništa, kako se to uporno predstavlja.

Krivična prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal koje je predmet nakon obavljenih provera dostavilo Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu na dalje postupanje 26. maja 2021. godine.

Predmet je podeljen na dva dela, jedan deo u vezi sa zloupotrebama je dat Bojani Savović, a drugi Jasmini Paunović u vezi sa pranjem novca.

Savović godinu dana nije preduzela nijednu radnju, već je dva puta pokušala da se oslobodi predmeta.

Prvi put tako što je 17. novembra 2021. godine pisarnici dala nalog da se njen predmet združi sa predmetom Jasmine Paunović, što je ona odbila, i o tome 10. februara 2022. godine donela službenu belešku, jer je smatrala da će se bolje istražiti odvojeno.

Drugi put je 25. marta 2022. godine Savović predmet presignirala na novoupućenog zamenika, ali joj je po saznanju rukovodilaca, glavnog tužioca i prvog zamenika za sprečavanje korupcije, predmet vraćen 11. maja 2022. godine.

Nakon obavljenih provera koje je po nalogu tužilaštva sprovela Služba za borbu protiv odganizovanog kriminala MUP RS, po nalogu glavnog tužioca i prvog zamenika za sprečavanje korupcije 23. februara 2023. godine uhapšeno je šest osumnjičenih, a ne po nalogu Savović, jer se ona prethodno saglasila sa predlogom SBPOK-a da se protiv njih podnese krivična prijava u redovnom postupku, bez hapšenja.

Dakle odlukom rukovodilaca VJT Savović je postupala u ovom predmetu do trenutka realizacije.

Paunovićka je 27. oktobra 2021. godine odbacila krivičnu prijavu u svom delu predmeta, ali je Apelaciono javno tužilaštvo odlučujući o prigovou oštećenih, naložilo da mora da nastavi sa proverama navoda iz krivične prijave, koje je obavljao SBPOK.

Nakon premeštaja Paunovićke, njen deo predmeta preuzeo je drugi zamenik javnog tužioca i u maju 2023. godine usledilo je proširenje istrage, hapšenjem još četiri osumnjičena.

Istraga u ovom predmetu je u završnoj fazi i čeka se još okončanje složenog, kombinovanog ekonomsko-finansijsko-građevinsko-tehničkog veštačenja koje je naloženo još 9. juna.

Veštacima je nedavno upućena i urgencija sa upozorenjem u vezi zadatih rokova za dostavljanje pisanog nalaza i mišljenja, imajući u vidu protek vremena od dana određivanja veštačenja.

Međutim, komisija veštaka je u decembru zatražila produženje roka za kraj februara 2024.godine zbog složenosti predmeta i obimnosti dokumentacije.

Po prijemu veštačenja, koje treba precizno da utvrdi kako štetu, tako i imovinsku korist koju su pribavili osumnjičeni, biće podignuta optužnica.

Pored ovog veštačenja, u toku istrage preduzeto je još tačno 100 dokaznih radnji, od kojih je 88 dokaznih radnji ispitivanja svedoka.

O svim drugim detaljima koji se tiču ovog predmeta i rada dve tužiteljke, VJT će obavestiti javnost nakon podizanja optužnice.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari