Junakinje u mračnom vremenu: Redakcija NIN-a odabrala tri hrabre žene za ličnosti godine 1foto Aleksandar Roknić Danas

Prošla 2023. bila je godina nezamislivih tragedija, godina u kojoj su cvetali korupcija i kriminal, a društvo tonulo u sve veću neslobodu, piše NIN.

Ali, bila je to i godina hrabrih žena. Iako su radile u državnim institucijama, policiji i tužilaštvu, nisu pristale na ćutanje. Pre svega to važi za policajku iz Valjeva Katarinu Petrović i tužiteljke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojanu Savović i Jasminu Paunović, koje su jednoglasnom odlukom redakcije NIN-a izabrane za ličnosti godine.

Tri hrabre žene, policajka iz Valjeva Katarina Petrović i tužiteljke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojana Savović i Jasmina Paunović, jednoglasnom odlukom redakcije NIN-a izabrane su za ličnosti godine.

Redakcija je napravila presedan, jer je umesto jedne izabrala tri osobe, i sve su žene. Prošla 2023. bila je godina nezamislivih tragedija, godina u kojoj su cvetali korupcija i kriminal, a društvo tonulo u sve veću neslobodu.

I u takvim najmračnijim vremenima postoje junakinje. Zato 2023. može da bude i godina hrabrih žena koje – iako su radile u državnim institucijama, policiji i tužilaštvu – nisu pristale na ćutanje kao mnogi drugi.

Hrabro su istupile, uprkos posledicama, i to nastavljaju da rade. Zbog toga što je poštovala svoja uverenja i javni interes policajka Katarina Petrović je jedno vreme čak izgubila i slobodu.

I dalje se protiv nje vodi sudski postupak, dok javnost nema nikakvih informacija šta se dešava sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pri tome je jedini „greh“ policajke iz Valjeva što je otkrila nešto što je bilo od javnog interesa – da je Nikola Petrović 6. marta 2023. u Užičkoj ulici, na beogradskom Dedinju, pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene.

Osim da je drogiran i pijan vozio skupoceni automobil marke meklaren (čija je osnovna cena veća od 300.000 evra), javnost je saznala i da mu nije određeno zadržavanje, čak ni zbog trežnjenja, što je standardna procedura u takvim situacijama.

Umesto njega uhapšena je policajka Katarina Petrović, nakon što je tadašnjoj narodnoj poslanici opozicije Mariniki Tepić dostavila dokument – policijski izveštaj o ovoj saobraćajnoj nesreći.

Poslanica Tepić je 18. juna 2023. na društvenim mrežama objavila dokument, koji otkriva ono što je vlast htela da sakrije, da je kum predsednika države drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je povredio dve žene.

Ubrzo nakon toga kreće odmazda nad Katarinom Petrović. Ona je uhapšena 3. jula i zatim joj je određen pritvor, o čemu je NIN prvi pisao.

Nakon reakcija i protesta građana, policajka je puštena iz pritvora. U Višem tužilaštvu u Beogradu, koje vodi Nenad Stefanović, čak je bila neviđenom brzinom optužena, iako je od početka bilo jasno da to tužilaštvo ne može biti nadležno.

Predmet je potom, ipak, prebačen u njeno Valjevo. Postupak je počeo, a istog dana kada je postupak vođen dobila je priznanje Vitez poziva, koje se dodeljuje za „savesni i profesionalni rad i ponašanje, odnos prema pozivu za ljude koji su, poštujući visoke moralne i profesionalne vrednosti i vrline, odolevali različitim institucionalnim i ideološkim iskušenjima i pritiscima“.

Zbog istih načela izabrana je i za NIN-ovu ličnost godine. Ona se od hapšenja nalazi pod suspenzijom i prima polovinu plate.

Dve tužiteljke, Bojana Savović i Jasmina Paunović iz Višeg tužilaštva u Beogradu, radile su tada u Posebnom odeljenju za sprečavanje korupcije na slučaju zloupotreba u EPS-u, da bi protiv svoje volje bile prebačene u Opšte odeljenje.

One nisu ćutale. Odmah su istupile, saopštavajući da je razlog za ovo premeštanje činjenica da su se suprotstavile usmenoj naredbi pretpostavljenog, za koju su ocenile da zadire direktno u samostalnost i integritet tužilaca.

Bojana Savović je sklonjena odmah nakon što je završila istragu koja je rezultirala hapšenjem osumnjičenih za zloupotrebu u vrednosti oko sedam i po miliona dolara u EPS-u.

Tužiteljki Savović nisu dozvolili ni da saslušava okrivljene, čije je hapšenje tražila i protiv kojih je vodila istragu. Umesto nje, okrivljene je saslušala Brankica Marić, najbliža saradnica spornog šefa Višeg tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića.

To hapšenje, prema mnogim informacijama, moglo je da bude početak otkrivanja visoke državne korupcije.

Među uhapšenima su, osim predstavnika državnog preduzeća EPS, bili i nadležni iz privatne firme Bauvezen, koju je država često angažovala za brojne sporne poslove.

NIN je još 30. marta prošle godine objavio opširno istraživanje Kako je Bauvezen dobijao poslove i izvlačio pare uz podršku države, a u broju od 28. decembra novo istraživanje Korupcija kao preporuka za poslove.

Nakon javnog istupanja tužiteljki Savović i Paunović i njihovog obraćanja Visokom savetu tužilaštva i Udruženju tužilaca Srbije, Više tužilaštvo u Beogradu pod rukovodstvom Nenada Stefanovića izdavalo je neprimerena i međusobno suprotstavljena saopštenja, pokušavajući da ospori njihov rad.

To ih nije uplašilo i zaustavilo, već su nastavile i nastavljaju da javno brane javni interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari