Katarina Petrović policajka iz Valjeva za NIN: U slučaju Nikole Petrovića, zakon nije isti za sve 1Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Policajka Katarina Petrović, zahvaljujući kojoj je javnost saznala da je kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom kokaina i alkohola u Užičkoj ulici na Dedinju u martu ove godine, u intervjuu za nedeljnik NIN govorila je o ovom slučaju kao i o odmazdi koju je doživela od strane institucija.

Nikola Petrović je 6. marta 2023. godine izazvao saobraćajnu nesreću pod dejstvom kokaina i alkohola vozeći skupoceno vozilo marke „Meklaren“. U ovoj nesreći su povređene dve žene.

Umesto njega uhapšena je policajka Katarina Petrović nakon što je narodnoj poslanici opozicije Mariniki Tepić dostavila dokument –  policijski izveštaj o ovoj saobraćajnoj nesreći.

Poslanica Tepić je 18. juna 2023. godine na društvenim mrežama objavila dokument koji otkriva ono što je očito sadašnja vlast htela da sakrije, da je kum predsednika države drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je povredio dve žene. Ubrzo nakon toga kreće odmazda nad Katarinom Petrović. Uhapšena je 3. jula i zatim joj je određen pritvor, piše NIN.

Nakon reakcija i protesta građana policajka je puštena iz pritvora. U Višem tužilaštvu u Beogradu, koje vodi Nenad Stefanović, podignut je čak optužni akt protiv nje, iako je bilo jasno od početka da to tužilaštvo ne može biti nadležno. Zatim je predmet ipak prebačen u njeno Valjevo.

Postupak je počeo, a ona se od hapšenja nalazi pod suspenzijom u policiji koja bi zapravo morala da bude ponosna na ovako hrabre pripadnice. Predsednikov kum do danas nije optužen. Katarina Petrović se nije uplašila i nakon svega što je doživela nastavila je da brani javni interes.

Policajka Katarina Petrović kaže za NIN da je odlučila da dostavi policijski izveštaj poslanici Tepić nakon što je pogledala prenos sednice skupštine na kojoj je Marinika Tepić već iznela detalje vezane za nesreću u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kada sam izvršila uvid u našu, policijsku evidenciju, videla sam da je sve što je ona ispričala na toj sednici tačno, a takođe sam videla da je prilikom uviđaja izvršeno testiranje Nikole Petrovića na narkotike, kao i to da je tim testom utvrđeno da je pozitivan na kokain“, rekla je Petrović.

Ona je dodala da u tom izveštaju nije navedeno da je Nikoli Petroviću određena mera policijskog zadržavanja.

„Specifično je bilo to da u tom izveštaju nije navedeno da je prema njemu primenjena mera obaveznog policijskog zadržavanja, što je praksa u takvim situacijama. Tada sam osetila potrebu da joj kažem da je sve to što je ispričala istina, odnosno da tako i piše u našim evidencijama“, navela je Petrović.

Ona dalje navodi da je smatrala da to što je uradila nije ništa posebno, i nastavila je sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

„Nakon što je ona (Marinika Tepić), posle tri-četiri dana, tu službenu belešku objavila na društvenoj mreži Twitter, ispričala sam suprugu (koji je takođe policajac) šta sam uradila. Dva dana kasnije u prostorije Policijske uprave u Valjevu došli su policijski službenici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a RS, koji su sa mnom obavili vrlo neprofesionalan i evidentno politički obojen razgovor. Tada je zapravo počeo slučaj ‘predsednikov kum'“, ispričala je Petrović.

Upitana kako su je sve proganjali i ko ju je proganjao ona je odgovorila:

„Ne mogu reći da me je bilo ko proganjao, ali nakon prvog informativnog razgovora sa policijskim službenicima Sektora unutrašnje kontrole, koji je trajao oko tri sata, a u kojem su mi postavljali pitanja kao da sam državni neprijatelj, strani plaćenik i domaći izdajnik, shvatila sam da mi je za dalje potrebno da pored sebe imam i pravnog zastupnika, odnosno advokata, iako sam bila svesna da nisam učinila nikakvo krivično delo“.

Ona je dalje navela da u početku nije očekivala nikakvu represiju jer je tada bila ubeđena da nije uradila ništa loše.

„Smatram da javnost mora da bude obaveštena o radu institucija, a da su institucije dužne da neselektivno sprovode zakone. U ovom slučaju zakon nije bio isti za sve“, rekla je Petrović.

On je za NIN ispričala i da je prvi razgovor koji je imala sa ljudima iz MUP bio, kako kaže, jako neprofesionalan i neprijatan.

„Pitanja koja su mi postavljali najmanje su imala veze sa mojim postupanjem (pristup evidenciji). Uglavnom ih je zanimalo šta to meni ne odgovara u ovoj državi, zašto sam i sa kim išla na protest ‘Srbija protiv nasilja’ u Beogradu i tome slično. Kada su 3. jula 2023. godine došli u Valjevo da me hapse, ponašali su se kao da su uhapsili Osamu bin Ladena lično. Osiono, gordo, nadmeno, svojim stavom su mi jasno stavili do znanja da neću dobro proći, jer sam ‘takla gde se ne dira'“, ispričala je sagovornica NIN-a.

Ona je dodala da su je „šlag na tortu“ bio to što su je uhapsili i odveli za Beograd, u prostorije za zadržavanje lica u Policijskoj stanici Novi Beograd.

To su uradili i pored toga što pored toga što su znali da tužilac neće moći da je primi radi saslušanja pre srede, 5. jula 2023. godine.

„Saslušanje u Višem tužilaštvu u Beogradu bilo je rutinska stvar za postupajućeg tužioca, iako sam ispričala sve što sam imala, priznajući radnju ali ne i krivično delo. I pored očiglednog nepostojanja razloga za predlaganje pritvora, nakon konsultacija (sa višim tužiocem i nekim ljudima iz MUP-a), koje je trajalo čitava dva i po sata, odlučeno je da se predloži određivanje pritvora. Sudija za prethodni postupak se samo složio sa predloženom merom, završio radno vreme i otišao kući u 15.30, a mene poslao u pritvorsku jedinicu Centralnog zatvora u Beograd“, rekla je Petrović.

Ceo intervju pročitajte u novom broju nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari