"Sve se pere, sem obraza": Ko je Katarina Petrović, major policije iz Valjeva - heroina koja za sebe tvrdi da to nije? 1Foto: Facebook Katarina Petrović

 

Rečima da nije heroj, po prvi put u javnosti obratila se žena čije je ime postalo sinonim za herojski čin u novijoj istoriji Srbije. Policajka Katarina Petrović iz Valjeva, pak smatra da ona to nije.

– Ja nisam heroj, ja nisam političar. Ja sam samo čovek, jedna od vas. Roditelji su nas vaspitavali da budemo ljudi, da se borimo za istinu. Moj tata i danas zna da kaže „deco, sve se pere sem obraza”. Tako i učimo našu decu. Ja nisam majka, ali sam ponosna tetka. Želim za svu decu bolju Srbiju. Stojim ovde ispred vas da se zahvalim Valjevu, svojim kolegama, građanima Srbije koji su me podržali, koji su bili uz mene i moju porodicu u trenucima kada nije bilo lako. Hvala vam, živeli, rekla je ona na prošlonedeljnim protestima Srbia protiv nasilja u Valjevu, dok su joj sugrađani u znak zahvalnosti i divljenja poklanjali cveće.

Katarina Petrović uhapšena je 3. jula zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj time što je iz informacionog sistema MUP-a preuzela policijski izveštaj sa uviđaja saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao bivši direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović.

Izveštaj koji je objavila Marinika Tepić detaljno opisuje saobraćajnu nezgodu u kojoj je učestvovao Nikola Petrović a koja se dogodila 6. marta. U njemu se navodi da je uzrok nezgode to što Petrović nije propustio vozilo „opel astra” koje je imalo pravo prvenstva prolaza. On je udario u automobil, a tom prilikom su dve žene lakše povređene i načinjena materijalna šteta u visini od 600.000 dinara. Izveštaj takođe navodi i rezultate tesitranja na prisustvo alkohola i narkotika, pa je tako javnost saznala da je Nikola Petrović, imao 0,41 promil alkohola u krvi, ali i da je bio pozitivan na kokain.

"Sve se pere, sem obraza": Ko je Katarina Petrović, major policije iz Valjeva - heroina koja za sebe tvrdi da to nije? 2
Foto: Kolubarske.rs

Policajka Petrović se sumnjiči da je taj izveštaj potom prosledila narodnoj poslanici Mariniki Tepić, koja ga je objavila na društvenoj mreži Tviter. Nakon hapšenja Viši sud u Beogradu odredio joj je pritvor od 30 dana.

Međutim, u toku samo dva dana slučaj policijske službenice iz Valjeva Katarine Petrović doživeo je, kako tabloidaši vole da istaknu, nekoliko „veleobrta”.

Nakon eksplozije bunta u više srpskih gradova, policajka je trećeg pritvorskog dana puštena na slobodu, pošto je optužba za zloupotrebu položaja iz člana 359. Krivičnog zakonika zamenjena optužbom za objavljivanje tajnih podataka iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Više tužilaštvo u Beogradu, međutim, nije odustalo od krivičnog gonjenja. Oni su podigli optužni predlog, tereteći policijsku službenicu za odavanje poverljive informacije, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti „poverljivo”.

Optužnim predlogom, tužilaštvo je predložilo sudu da policijsku službenicu oglasi krivom i izrekne joj uslovnu osudu od sedam meseci sa rokom provere od dve godine.

Tužilaštvo je takođe predložio Višem sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim i da predmet ustupi nadležnom Višem sudu u Valjevu. Policijska uprava u Valjevu ju je suspendovala i protiv nje pokrenula disciplinski postupak, te je na taj način ukinula mogućnost da ponovi krivično delo, čime je otpao razlog zbog kojeg joj je bio određen pritvor.

U zemlji u kojoj čak i cena javnog spomenika poput onog Stefanu Nemanji u Beogradu ima status državne tajne, normalno je da su podaci i dokumenti o saobraćajnoj nesreći izdignuti na nivo „poverljive informacije”, a radi se o dokumentu-potvrdi veštačenja, koji dokazuje da je kum Aleksandra Vučića bio pod dejstvom kokaina i alkohola kada ju je izazvao.

Međutim, ono što policajku Katarinu Petrović razlikuje od onih nebrojenih, zaposlenih na budžetu, specijalizovanih da „ne talasaju” i „ne mešaju se u svoj posao” je spremnost da da brani javni interes i po cenu odmazde koja je usledila. Kao u onoj narodnoj nije bila kadar samo „stići i uteći” već i na strašnom mestu „postojati” i još uvek stoji.

I ovog puta kao i u slučaju Valjevca Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, zaštita su joj bili samo građani i javno mnjenje. I ona se zahvalila svim građanima Srbije, svojim sugrađanima iz Valjeva, kolegama iz policije i medijima, na podršci koju joj pružaju.

"Sve se pere, sem obraza": Ko je Katarina Petrović, major policije iz Valjeva - heroina koja za sebe tvrdi da to nije? 3
Foto: Kolubarske.rs

– Zahvaljujući tome, pravo javnosti da zna je i u ovom slučaju bilo jače od manljive tajne. Ono što je učinila Katarina Petrović spada u kategorički imperativ policijske profesije, baš kao i ono što su pre nje učinili Slobodan Milenković i Dušan Matić razotkrivajući Koluvijinu „Jovanjicu”. Zato zaslužuju priznanja a ne osude, istakao je Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije i univerzitetski profesor u penziji u svom autorskom tekstu u listu Danas.

Katarina Petrovic (41) rođena je Valjevu. Posle završene srednje ekonomske škole upisala je Filozofski fakultet u Novom Sadu ali je zbog finasija odustala. Zavriša je prvo osnovni kurs za policajce i od 2002 radila kao saobraćajna policajka. Višu školu unutrašnjih poslova završila je 2007. godine a policijsku akademiju tri godine kasnije.

Major je policije, na radnom mestu šef smene dežurne službe policijske uprave Valjevo od 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari