Češka ima više vakcinisanih od Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Srbija je trenutno 38. država na svetu po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine, pokazuju podaci sa sajta Njujork tajmsa.

Među 37 država koje se nalaze ispred ima i onih sa manje od milion stanovnika. Ipak ako uzmu u obzir samo veće zemlje, vidi se da su ispred Srbije, u kojoj je bar jednu dozu primilo 37 odsto od ukupne populacije, uglavnom evropske države, uključujući i Češku, kojoj je nedavno donirano 100.000 doza Fajzer vakcine. Češka naime ima 40 odsto vakcinisanih bar jednom dozom.

Na drugoj strani, ako se sagledaju procenti građana koji su primili obe doze, Srbija je sa procentom od 31 odsto, na 15. mestu, dok je Češka daleko ispod sa 17 odsto potpuno vakcinisanih građana.

Češka je inače bila jedna od evropskih zemalja koja se suočila sa sporom vakcinacijom zbog nedostatka cepiva. Osim Srbije, vakcine Češkoj donirala je i Mađarska. U međuvremenu, proces vakcinacije se ubrzao pa sada i stranci, sa prebivalištem u Češkoj, a koji nemaju češko zdravstveno osiguranje, mogu da prime vakcinu.

Prema podacima Njujork tajmsa, najveći udeo imunizovanih u ukupnoj populaciji imaju Izrael (57 odsto) i Bahrein (51 odsto). U svetu je ukupno dato preko 2,22 milijarde doza s tim da postoje velike razlike među zemljama – dok je u Severnoj Americi dato 64 doze na 100 stanovnika, u Africi je dato samo 2.9 doza na 100 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.