Nakon nekoliko dana protesta na istoku Libije juče su prvi put počele demonstracije i u prestonici Tripoliju. Kako su sinoć preneli mediji, održana su čak četiri odvojena protesta u glavnom gradu koje su snage bezbednosti pokušale da suzbiju upotrebom vatrenog oružja i suzavca.

Međutim, zbog ograničenja koja imaju novinari kao i zbog ometanja komunikacije putem interneta, tačnih potvrda šta se juče događalo nije bilo, ali je ocenjeno da bi protesti u prestonici mogli da nanesu veliki udarac režimu Muamera Gadafija.

Britanski Bi Bi Si preneo je nepotvrđene izveštaje da se oružje čulo u nekoliko delova Tripolija kao i da je došlo do sukoba anti i pro vladinih demonstranata na centralnom Zelenom trgu. Sinoć je i italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da libijske vlasti razmatraju ustavne promene u nastojenju da ublaže antivladine proteste. U saopštenju se navodi da je ministar spoljnih poslova Franko Fratini rekao američkoj državnoj sekretarki da postoji „mogućnost reforme ustava koju bi uskoro mogao da pokrene Narodni kongres“. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton juče je zatražila od vlasti Libije da prekinu akcije protiv učesnika anti-vladinih protesta.

Jedna visoki libijski zvaničnik izjavio je juče da je grupa islamskih ekstremista Islamski emirat Barka uzela kao taoce pripadnike bezbednosti i građane na istoku Libije. Prema njegovim rečima, uzimanje talaca počelo je poslednjih nekoliko dana tokom sukoba u zemlji.

Agencija AP prenosi izjavu jednog neimenovanog lekara iz Bengazija da je u njegovoj bolnici primljeno najmanje 200 tela demonstranata ubijenih za vreme sukoba s policijom u poslednjih nekoliko dana, dok je 900 ranjeno. Očevici su naveli da su grupe specijalnih komandosa, stranih plaćenika i osoba lojalnih Gadafiju bile umešane u protesta s demonstrantima i da su imali noževe, puške i teško oružje.

Državljani Srbije sigurni

Državljani Srbije koji borave u Libiji trenutno nisu ugroženi i ambasada Srbije u Tripoliju u stalnom je kontaktu s njima, rečeno je juče u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ministarstvo, kako se navodi, preporučuje državljanima Srbije koji žive ili trenutno borave u Libiji da ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari