Ni posle dvadeset pet godina od početka radova i delimičnog završetka zgrade hotela na desnoj obali Banjštice u Vranjskoj Banji, imovinski odnosi oko ovog objekta su neizvesni. Formalni vlasnik ovog objekta i dalje je Kompanija Jumko iz Vranja, koja je svojevremeno imala ambiciozne planove za ulaganje u ovaj objekat.

Ni posle dvadeset pet godina od početka radova i delimičnog završetka zgrade hotela na desnoj obali Banjštice u Vranjskoj Banji, imovinski odnosi oko ovog objekta su neizvesni. Formalni vlasnik ovog objekta i dalje je Kompanija Jumko iz Vranja, koja je svojevremeno imala ambiciozne planove za ulaganje u ovaj objekat. Od toga se odustalo krajem devedesetih godina, a 2002. godine pred Opštinskim sudom u Vranju pokrenut je sudski spor kako bi hotel bio vraćen u vlasništvo državnog Fonda penzionog i invalidskog osiguranja koji je i započeo radove na izgradnji ovog objekta. Sudski spor nije okončan do dana današnjeg, uprkos interesovanju investitora iz Slovenije i Austrije koji su imali nameru da završe objekat. Zbog neraščišćenih imovinskih odnosa oni su odustali od namere da investiraju.

Odlična lokacija

Nezavršeni objekat hotela nalazi se u neposrednoj blizini reke Banjštice, kao i termomineralnih izvora, tako da bi uz minimalna ulaganja postojala mogućnost povezivanja na ove izvore, a samim tim i dovođenje pacijenata na lečenje iz zemlje i inostranstva. Prema projektu, hotel u Vranjskoj Banji mogao bi da primi oko 400 pacijenata, uz mogućnost dogradnje bazena i pratećih objekata, uključujući i lekarske ordinacije.

Zavod za reumatizam iz Vranjske Banje podneo je tužbu Opštinskom sudu u Vranju za poništenje ugovora iz 1983. godine kojim je Kompaniji Jumko bez nadoknade ustupljen hotel u trenutku kada je bilo završeno više od pedeset procenata građevinskih radova. Na osnovu tog ugovora koji je sada predmet sudskog spora vranjska tekstilna kompanija imala je obavezu da završi izgradnju i opremanje hotela da ga stavi u funkciju, što do danas nije učinjeno. Hotel na desnoj obali Banjštice sada odaje sliku nemara u ionako poprilično zapuštenom banjskom lečilištu s najtoplijom vodom u Evropi kojom se leče reumatska oboljenja. Lopovi godinama potkradaju objekat koji niko ne čuva, pa je i odnet veći deo ugrađene stolarije, a pokradene su i instalacije na objektu.
U sudski spor s namerom da se raskine ugovor s Jumkom u međuvremenu se uključio i državni Fond PIO koji je uz ulaganja od 900 miliona dinara i započeo izgradnju ovog objekta, najvećeg po planiranim kapacitetima u Vranjskoj Banji. Po pokretanju sudskog spora Opštinski sud u Vranju doneo je privremenu meru koja je i dalje na snazi, kojom se zabranjuje da se objekat započetog hotela otuđi ili optereti hipotekom do okončanja postupka.
U međuvremenu većinski vlasnik kapitala Kompanije Jumko postala je Vlada Srbije, pa sada u okviru svojinske transformacije ove tekstilne kompanije niko nema ni nameru ni sredstava za nova ulaganja u hotel. Direktor Zavoda za reumatizam u Vranjskoj Banji Slavoljub Nastić tvrdi da postoji interesovanje za kupovinu objekta hotela u zatečenom stanju i naglašava:
– Sve se odlaže zbog nerešenog imovinskog statusa objekta. Strani investitori žele da razgovaraju sa sudski određenim vlasnikom hotela. Dotle najviše trpi sama Vranjska Banja, jer bi investiranje u hotel perspektivno puno značilo za razvoj banjskog turizma – kaže on.
Najjednostavnije rešenje za određenje titulara imovine zgrade hotela u Vranjskoj Banji može da se nađe u dogovoru na relaciji Vlada Srbije, koja je većinski vlasnik kapitala Jumka, i državni Fond PIO, kao prvi investitor u ovaj objekat. Tek tada se može očekivati da zainteresovani strani ulagači počnu pregovore o ulaganju u hotel i njegovom završetku. Dotle će objekat hotela na Banjštici i dalje biti slika za spomenar nečijih nerealnih ambicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari