Četvrta doza kratko štiti od zaražavanja, ali sprečava hospitalizaciju 1foto EPA-EFE/Jose Mendez

Poslednja studija iz Izraela o upotrebi četvrte doze među starijima od 60 godina pokazala je da dodatna buster doza pruža kratkotrajnu zaštitu od zaražavanja omikron sojem. Koliko dugo štiti od težih formi bolesti i hospitalizacije ovom studijom nije utvrđeno pošto je obuhvaćen kratak period. Ono što u tom kratkom periodu jeste pokazano je da oni koji su primili dodatni buster jesu više zaštićeni od onih koji su dobili treću dozu pre četiri meseca.

Istraživači su naime došli do zaključka da zaštita koju pruža četvrta doza od zaražavanja traje četiri nedelje i da skoro potpuno nestaje nakon osam nedelja.

Istovremeno utvrđeno je da zaštita od hospitalizacije koju pruža drugi buster se ne smanjuje nakon šest nedelja. S obzirom da je studija obuhvatila relativno kratak vremenski period nije moglo da bude određeno da li dve buster doze pružaju dugotrajniju zaštitu od jednog bustera.

Kako prenosi Njujork tajms, stopa teških formi bolesti u grupi starijih od 60 koji su pre četiri meseca primile treću dozu bila je  3.5 puta veća od stope teškog obolevanja u grupi koja je primila četvrtu dozu četiri nedelje nakon davanja drugog bustera.

Šest nedelja nakon primljenog drugog bustera stopa obolevanja među onima koji su primili četiri vakcine bila je 4.3 puta manja nego među onima koji su primili tri doze.

– U slučaju potvrđenih infekcija, četvrta doza izgleda da pruža samo kratkotrajnu zaštitu i skromnu korist…. U našoj studiji četvrta doza povećala je zaštitu od teške bolesti u odnosu na treću dozu koja je data pre više od četiri meseca – napisali su istraživači.

Prethodne studije iz Izraela pokazale su da je četvrta doza pre svega potrebna starijima, dok se isto ne može reći i za mlađe, odnosno da je u slučaju mlađe zdrave populacije, korisnost četvrte doze ograničena.

U Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi kojima je prošlo najmanje pet meseci od primanja treće doze. Dodatni buster preporučen je pre svega starijima i osobama čiji je imuni sistem iz različitih razloga dodatno oslabljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari