Ko i gde u Srbiji može da primi četvrtu dozu? 1foto EPA-EFE/Jose Mendez

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj četvrtu dozu vakcine protiv kovida mogu da prime svi građani.

Većina država koja je odobrila drugi buster navela je da je ovaj vid zaštite mogu da iskoriste samo određene grupe stanovništva, pre svega oni koji iz različitih razloga ili imaju oslabljen imunitet ili su u posebnom riziku da se inficiraju.

Istovremeno, podaci iz određenih ispitivanja iz Izraela potvrđuju da četvrta doza donosi „marginalnu“ korist zdravim mladim osobama.

Ko treba da primi četvrtu dozu?

Prema poslednjoj odluci nadležnih u Srbiji četvrtu dozu mogu da prime svi građani kojima je prošlo pet meseci od primanja treće doze.

Ipak, naglašeno je da bi ovaj vid zaštite pre svega trebalo da dobiju stariji od 60, osobe sa imunodeficijencijom i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Kada je data preporuka o trećoj dozi, tada je rečeno da bi bilo najbolje da to bude RNK vakcina. Ovoga puta takvo uputstvo nije dato.

– Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao druga buster doza – piše u Stručno-metodološkom uputstvu koje se odnosi na vakcinaciju u Srbiji.

Govoreći o četvrtoj dozi prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, kazao je da bi o dodatnoj zaštiti u narednom periodu trebalo da razmišljaju pre svega inače ugrožene kategorije stanovništva, poput starijih.

– Jasno je da ako počnemo da dajemo četvrtu dozu, to će biti za osobe kojima je ona neophodna – pacijenti sa teškim hroničnim bolestima, onima kojima je imunitet ugrožen, da se obezbedi da ne dospeju u bolnicu. Ne verujem da ćemo ići na masovnu vakcinaciju četvrtom dozom, rekao je prof. dr Tiodorović za N1.

Blic je nedavno preneo da je do sada četvrtu dozu u Srbiji primilo 1.312 osoba, pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje Batut. Kako je Danasu potvrđeno u petak, četvrta doza daje se na vakcinalnim punktovima u Beogradu, uključujući Sajam.

Četvrta doza prvo je odobrena u Izraelu, a potom i u pojedinim evropskim državama poput Danske. Među onima kojima je četvrta doza preporučena uglavnom se nalaze stariji i osobe čiji je imuni sistem inače oslabljen.

Fajzer tražio odobrenje

Dodatna buster doza mogla bi uskoro biti odobrena i u Americi. Fajzer i Biontek predali su prošle nedelje zahtev američkoj Agenciji za hranu i lekove da odobri upotrebu četvrte (druge buster) doze njihove vakcine za starije od 65 godina koji su prethodno primili neko od odbrenih kovid cepiva u Americi. Na taj način otvara se put da se i SAD pridruže državama koje savetuju drugu buster dozu za određene grupe građana

Fajzer je u saopštenju za medije koje prati predaju zahteva za odobrenje četvrte doze naveo dva skupa podataka koji govore u prilog primene dodatne zaštite.

Prvi se odnosi na podatke izraelskog Ministarstva zdravlja koje je pratilo 1,1 milion starijih od 60 i koje je zaključilo da je učestalost obolevanja dva puta manja među onima koji su primili četvrtu dozu. Takođe, učestalost teške forme bolesti bila je četiri puta manja među ovom grupom u poređenju sa onima koji nisu dobili drugu buster dozu.

Fajzer u svom saopštenju navodi i podatke iz druge izraelske studije sprovedene među zdravstvenima radnicima među kojima je njih 154 dobilo četvrtu dozu. Kako se navodi, oni koji su primili četvrtu dozu imali su veći nivo neutrališućih antitela u poređenju sa osobama koje nisu dobile ovaj dodatni vid zaštite.

U Americi četvrta doza vakcine odobrena je za određene grupe imunokompromitovanih pacijenata.

Govoreći o uvođenju četvrte doze vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči kazao je da će ona po svoj prilici biti potrebna ali ne za sve građane, već za određene grupe ljudi.

Šta kažu studije iz Izraela?

Da je četvrta doza pre svega potrebna starijima potvrdila je i prethodno pomenuta studija iz Izraela, na koju se Fajzer pozvao i čiji su rezultati prošle nedelje objavljeni u naučnom časopisu New England Journal of Medecine,

Ovom studijom bili su obuhvaćeni zdravstveni radnici – od njih 1,050, 154 je primilo kao četvrtu dozu Fajzer-Biontek vakcinu, a njih 120 Moderna vakcinu i to četiri meseca nakon treće doze.

Efikasnost četvrte doze Fajzer vakcine protiv zaražavanja bila je 30 odsto a Moderna vakcine 11 odsto.

Efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti je veća i za Fajzer iznosi 43 odsto, a za Modernu 31 odsto.

Autori istraživanja navode da njihovi podaci pokazuju da je četvrta doza vakcine bezbedna i donekle efikasna (pre svega protiv simptomatskog oblika bolesti).

-Primetili smo mali efikasnost (četvrte doze) vakcine protiv infekcije među zdravstvenim radnicima, kao i relativno veliku količinu virusa (kod zaraženih) što govore o tome da oni koji su bili inficirani su takođe bili i zarazni. Stoga četvrta doza vakcine za mlade zdravstvene radnike može imati samo marginalnu korist. Starije i ranjive kategorije nisu bile uključene u ispitivanje – naveli su autori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari