Šta je sledeći korak beogradske porodice kojoj je policija greškom upala u stan i demolirala ga? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Advokat Ivan Ninić će u ime Biljane Milosavljević, u čiji stan je policija upala greškom i demolirala ga, podneo prijavu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, kako bi se utvrdilo ko je napravio grubu grešku.

Sledeći korak je podnošenje krivične prijave protiv policijskih službenika i podnošenje tužbe protiv države, samim tim i MUP-a, za naknadu materijalne štete, “ukoliko MUP ostane pri stavu da ne treba da sanira posledice svoje katastrofalne akcije”.

Podsetimo, u Višnjičkoj banji je prošlog ponedeljka desetak pripadnika kriminalističke policije upalo u stan u ulici Slobodana Jovanovića i potpuno ga demolirala. Kako se kasnije ispostavilo, policija je promašila zgradu i nema nameru da nadoknadi štetu vlasnicima.

To je izričito rečeno Filipu u razgovoru sa inspektorkom koja je vodila akciju, a Biljani je poručeno da može da tuži kriminalca kojeg su jurili, da im on nadoknadi štetu.

Najverovatnije je akcija bila usmerena ka stanu u ulici Višnjički venac, jer su, uzimajući iskaz od Filipa, uporno ponavljali “ne, vi ne živite u ulici Slobodana Jovanovića, već u ulici Višnjički venac”.

Na adresi gde je policija upala napravljena je ogromna šteta. Razvaljena su ulazna vrata, vrata od spavaće sobe, polupano je staklo kao i delovi nameštaja. Prema gruboj proceni, šteta je veća od 2.000 evra.

– Smatramo da je u ovom slučaju došlo do grube zloupotrebe policijskih ovlašćenja, i grube zloupotrebe policijske dužnosti. Nije bilo osnova za takav upad u stan, a pogotovo nije bilo osnova da se stan drži pod opservacijom na takav način – ukazuje Ivan Ninić.

On dodaje da ni Biljana Milosavljević ni Filip Stanković, koji stanuje u njenom stanu, nisu videli naredbu sudije za prethodni postupak za policijsku akciju. Ninić naglašava da je upad policije u nečiji stan moguć isključivo uz naredbu sudije za prethodni postupak.

– Insistiraćemo da se u postupku provere rada policije utvrdi da li je ta naredba glasila na konkretan stan mog klijenta, a ukoliko je glasila, kako je uopše moguće da je do ovakve greške došlo. A ako nije glasila, mora da se utvrdi da li se radi o gruboj nepažnji, za koju neko mora da odgovara – ističe Ninić.

On dodaje da Zakon o policiji ovakvo postupanje utvrđuje kao jednu od težih povreda policijske dužnosti.

– Ukoliko se ispostavi da je ovde došlo do grubog kršenja Zakona o policiji i povrede Ustava Srbije, imajući u vidu odredbu o nepovredivosti stana, policijski službenici koji su učestvovali u ovoj akciji moraju biti suočeni sa posledicama ne samo krivičnog gonjenja, već i prestanka radanog odnosa u policiji – ističe Ninić.

Dodaje da je cilj pritužbe, odnosno ono što očekuju od unutrašnje kontrole, utvrdiđivanje individualne odgovornosti, kako bi vlasnica mogla da nadoknadi štetu u stanu.

– Niko od nadležnih nije pokazao volju da sanira štetne posledice i Biljana nema relevantnog sagovornika u policiji koji je spreman da prizna ovu grešku. Ako ovaj način rada policije postane praksa, onda smo kao društvo svi u problemu. To znači da će svako moći da uđe u svačiji stan, da napravi štetu i da za to ne snosi bilo kakvu odgovornost, ni materijalnu, ni krivičnu, ni disciplinsku – zaključuje Ninić, dodajući da je ovo nesvakidašnja situacija i da sličnu nije imala u karijeri.

Biljana Milosavljević kaže za Danas da se nada da će čitavu stvar izgurati do kraja.

– Sigurno neću da pustim zbog stava inspektorke. Da je priznala grešku, drugačije bismo razgovarali – poručuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari