Zbog čega u lozničkoj školi ne jenjava vršnjačko nasilje? 1Foto: OŠ "Vuk Karadžić" Loznica

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Loznici već mesecima traje vršnjačko naslije zbog jednog učenika, koji je u školu donosio bokser, tukao učenike, pa čak i napao jednu majku. V. d. direktora Vladan Andrić, potvrđujući to, kaže za Danas da je škola preduzela sve što je u njenoj moći, ali da je problem što majka deteta ne sarađuje.

V. d direktora Vladan Andrić kaže da je u prethodna skoro četiri meseca, učenik bio inicijator brojnih incidenata, a nedavno je stolicom pokušao da udari u glavu druga iz odeljenja.

Prama njegovim rečima, kada dođe u školu, na njega budno motre učiteljica i četiri dežurna nastavnika.

– Učiteljica je non – stop uz njega, čak ne izlazi ni na odmore. Pojačan je nadzor i od strane dežurnih nastavnika, a pedagog i psiholog obavljaju razgovore sa njim, kada je raspoložen za priču. Škola je preduzela sve što je u njenoj moći, od prijave policiji, prijave Centru za socijalni rad, a obaveštena je i Školska uprava, kaže za Danas direktor škole.

Roditelji su zabirnuti za bezbednost dece, kako on prenosi, budući da je kod dečaka nedavno u školi pronađen bokser, a krajem prošle godine, nasrnuo je na dva đaka i majku jednog od učenika, zbog čega je intervenisala policija.

– Najveći problem je nesaradnja majke, dete je maloletno i krivično ne podleže zakonu. Saradnju sa roditeljima nema ni Centar za socijalni rad, Interresorna komisija je dva puta išla na kućnu adresu. Škola je slala tri puta pisane pozive na razgovor, više puta smo zvali telefonom, ni na jedan, ni na pisani ni telefonski poziv, nismo dobili odgovore – objašnjava Andrić.

Napominje da je 13. marta, održan konsultativni sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad, Policijske stanice i lokalne samouprave.

– Posle našeg sastanka, imali smo razgovor sa 15 predstavnika roditelja koji su nam direktno postavljali pitanja, i policiji i socijalnom radniku, kao i prosvetnom inspektoru koji je bio ispred lokalne samouprave, kaže Andrić.

Ističe da su na ovaj način roditelji dobili odgovore i informacije iz prve ruke, a da je ovom problemu dat prioritet i od strane Centra za socijalni rad, u cilju da se slučaj vršnjačkog nasilja što pre reši.

– Ono što roditelji zahtevaju a mi se slažemo, jeste da se detetu, što pre, dodeli licencirani pratilac, koga treba da odredi Centar za socijalni rad – zaključuje direktor škole.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari