Vršnjačko nasilje u užičkoj školi i posle tri nedelje potresa javnost: Direktorka negira da se čitav slučaj zataškava 1OŠ "Dušan Jerković"/Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Užicu dogodilo nasilje, koje su počinila dvojica učenika osmog razreda nad svojim vršnjakom, ali o tome šta se 23. februara zaista dogodilo – još nema zvaničnih informacija.

O tome bruji ceo grad, ali zvaničnici, osim iznuđene i neblagovremene potvrde da se „nasilje“ dogodilo i tvrdnje da su preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti, ne nude, bar, osnovne informacije, uz poštovanje zaštite identiteta maloletnika.

Zbog toga kolaju glasine i poluistine, iskazuje se sumnja da se, iza paravana o zakonskoj obavezi zaštite ličnih podataka maloletnika, krije pokušaj zataškavanja celog slučaja jer su, navodno, nasilnici deca „uticajnih Užičana“ pa pojedini roditelji, putem društvenih mreža, najavljuju mogućnost protesta.

Nepotvrđena saznanja

Prema nezvaničnim saznanjima, dvojica učenika osmog razreda su, tokom petominutnog odmora u školskoj svlačionici, naterali njihovog vršnjaka da skine odeću, a potom ga, i pored njegovg opiranja, „dodirivali“ i, navodno, „ljubili po grudima“.

Tom događaju je, takođe, prema nezvaničnim informacijama, prisutvovalo nekoliko učenika te škole, za koje se saznaje da nisu pomogli žrtvi, niti su alarmirali školsko osoblje. Prizore nasilja je, navodno, neko od njih snimio mobilnim telefonom.

Nezvanično, žrtva nasilja i učenici koji se sumnjiče da su ga počinili ne idu u školu. Takođe, Danas saznaje da je majka dečaka, koji je bio izložen nasilju, podnela prijavu policiji. Ona ne želi javno da govori o tome i čeka kraj istrage.

Odgovori direktorke

Naša redakcija obratila se direktorki škole Mirjani Maksimović koja je od 14 postavljenih pitanja, koja su takve forme da se njima ne narušava pravo maloletnika na anonimnost, odgovorila samo na tri – da se nasilje dogodilo, ali ne i koji vid nasilja, da je škola regovala i da je to prijavila nadležnima.

U pisanoj izjavi, ona tvrdi da je „škola odmah po saznanju o slučaju nasilja preduzela sve zakonom i pravilnicima predviđene radnje iz svoje nadležnosti“.

Prikupljene su, dodaje, informacije, obavešteni su roditelji, sastao se Tim za zastitu dece/učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kome su, po pozivu škole, prisustvovala i dva predstavnika Policijske uprave Užice, a obaveštana je, ističe, i Školska uprava Užice.

„Pokrenuti su“, dodaje, „vaspitno-disciplinski postupci i oni su u toku. Izrađeni su operativni planovi zaštite za sve učesnike i oni se sprovode“.

O optužbama da se slučaj zataškava, objašnjava da je „škola odmah reagovala, preduzela zakonom propisane radnje, obavestila sve one koje je trebalo da obavesti i da čini sve u interesu dece“.

Vršnjačko nasilje u užičkoj školi i posle tri nedelje potresa javnost: Direktorka negira da se čitav slučaj zataškava 2
Mirjana Maksimović/Foto: Grad Užice

„Imajući u vidu delikatnost događaja i činjenicu da se radi o maloletnim licima“, dodaje, „škola je „postupala maksimalno profesionalno i u skladu sa svim zakonskim aktima i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“.

„Tokom sprovođenja postupka ne treba nikoga etiketirati. Treba omogućiti pravo na dostojanstvo svim učenicima, a nakon završenog postupka izrečene mere treba da budu u skladu sa istinom do koje se dođe, pre svega imajući u vidu njenu vaspitnu funkciju“, navela je direktorka.

Istakavši da „o nasilju ne treba ćutati“, poručila je da „iznošenje podataka koji su neprovereni, jer je istraga u toku, čine da javnost donosi presudu unapred“.

„Stvara se atmosfera u kojoj je teško doći do pune istine. Direktno se etiketiraju učenici na najgrublji način, zaboravljajući da se radi o deci“, navela je, između ostalog, direktorka škole Mirjana Maksimović.

Policija reagovala, tužilašvo čeka prijavu

U Policijskoj upravi Užice tvrde da je policija reagovala 23. februara.

„Odmah nakon dobijene prijave da je u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Užicu došlo do nasilja nad učenikom osmog razreda, pripadnici Policijske uprave Užice su preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i o svemu obavestili Više javno tužilaštvo u Užicu, po čijem nalogu policija vrši dodatne provere“, navedeno je u informaciji koju je PU Užice dostavila na zahtev naše redakcije.

Međutim, u Višem javnom tužilaštvu navode da do 14. marta, Policijska uprava Užice tom Tužilaštvu nije podnela krivičnu prijavu i da zbog toga ne mogu da odgovore na pitanja koje je im je Danas uputio.

Vršnjačko nasilje u užičkoj školi i posle tri nedelje potresa javnost: Direktorka negira da se čitav slučaj zataškava 3
Policijska uprava/Foto: N. Kovacevic

„Odredbom čl. 55. st. 1. Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, predviđeno je da se, bez dozvole suda, ne sme objaviti tok krivičnog postupka prema maloletniku, niti odluka donesena u tom postupku“, navelo je Više javno tužilaštvo u odgovoru našoj redakciji.

Predsednica gradskog Saveta roditelja Milena Vićević je navela da taj Savet  „osuđuje svaki vid nasilja, pogotovo vršnjačko nasilje“.

„Slučaj je prijavljen svim nadležnim institucijama i škola je preduzela sve adekvatne mere, koje su propisane zakonom i procedura je u toku“, kazala je Vićević za Danas, najavljujući tribinu „Da nam škola bude sigurna“ za 23. mart u  19 časova i Supštini grada.

Živimo u agresivnom društvu

Takav vid nasilja je, objašnjava dr Snežana Damjanović, psihijatarka iz Užica, posledica „veoma lošeg i teškog vremena u našem, previše agresivnom društvu, kao i odsustva sistema vrednosti i empatije“.

„Agresija je posledica nesigurnosti. I deca su sve nesigurnija, možda zbog toga što su  prezaštićena, manje ili pogrešno voljena, a možda je u njhovom vaspitanju dominantan uticaj materijalnog bogatstva“, kaže naša sagovornica.

Za brigu je, dodaje, ponašanje dece koja su, umesto da pomognu žrtvi, ceo događaj posmatrala i, kako se pominje u javnosti, sve to snimala.

„Nije u pitanju to da li su se ta deca plašila tih nasilnika, nego mislim da ih jednostavno nije bilo briga za žrtvu. Njima je najvažnije da se to ne događa lično njima“, ocenjuje za Danas dr Damjanović.

Vršnjačko nasilje u užičkoj školi i posle tri nedelje potresa javnost: Direktorka negira da se čitav slučaj zataškava 4
Tužilaštvo/Foto: N. Kovačević

Detetu koje je pretrpelo nasilje, a koje bi trebalo da završi ovu školsku godinu, dodaje, u takvom okruženju biće veoma teško da se suoči sa takvom traumom.

„Veoma je važno da žrtva ima podršku porodice i, bar, jedno dete u svom okruženju koje će biti uz njega, na koga će moći da se osloni i da sa njim razgovara. Osim toga, ukoliko je potrebno, trebalo bi mu obezbediti stručnu pomoć i podršku“, kaže naša sagovornica.

„Podrška je“, navodi, „potrebna i dečacima koji su akteri nasilja, uz potrebu da roditelji shvate ozbiljnost onoga što su njihova deca učinila“.

„Roditelji bi trebalo da im se više posvete, da im“, ističe, „pruže emotivnu toplinu i uče ih tome da, osim njih, postoje i drugi i da smo jedni drugima potrebni, bez obzira na razlike“.

„U tom uzrastu, strpljivim profesionalnim radom, ukoliko imaju podršku porodice, može se zaustaviti devijantno ponašanje dece, jer njihove ličnosti još uvek nisu u potpunosti strukturisane“, navodi za Danas dr Snežana  Damjanović.

Posvećeni sprečavanju nasilja  

„Škola bez nasilja ne znači da se u njoj ne dešavaju slučajevi nasilja, već u kojoj se ne toleriše nasilje. Dostizanje škole u kojoj se slučajevi nasilja ne dešavaju je cilj kome težimo, posvećeni smo mu bez imalo sumnje i svesni da je za ostvarivanje ovog cilja potrebno zajedničko angažovanje svih subjekata društva“, kaže direktorka škole Mirjana Makismović.

Ministarstvo prosvete ćuti

Na pitanja koje je Danas uputio Ministarstvu prosvete i prosvetnoj inspekciji još uvek nisu stigli odgovori, povodom vršnjačkog nasilja u užičkoj školi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari