Četvrti po redu AFŽ u Novom Sadu: "Zajedno smo kao društvo odgovorni za retraumatizaciju žena koje su doživele nasilje" 1Foto: Marija Erdelji

Četvrti Autonomni festival žena održaće se u petak i subotu u Bulevar Booksu u Novom Sadu.

Kako je najavljeno, ove godine festival se fokusira na teme retraumatizacije žena koje su doživele nasilje, preko medija ali i institucija. AFŽ će upriličiti i razne umetničke, dramske i muzičke programe, kao i diskusije. Program oba dana će trajati od 18 do 23 sata.

Otvaranjem AFŽ-a obeležiće se i početak 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Srbiji.

„AFŽ ove godine sjedinjuje muziku, performanse, kreativnost i razgovore s ženama koje svoj glas koriste kako bi se svakodnevno borile za ravnopravnost“, navodi se u pozivu na ovaj za sada jedini feministički festival u našoj zemlji.

Milica Kravić Aksamit jedna od osnivačica AFŽ-a kaže za Danas da tribinom pod nazivom “Nasilje posle nasilja – institucije, mediji, javnost”, koja će biti održana u petak od 18.30 časova, žele da istaknu kako se osoba koja preživi rodno zasnovano nasilje, dodatno stigmatizuje, preko institucija, a posebno u izveštavanju medija i načina na koje javnost gleda na čitav tragičan događaj.

– Osnivajući ovaj festival mi smo kao medijske radnice, uz pomoć onih koji se bave ovim problemima u institucijama, htele da razgovaramo o tome koliko svi mi kao društvo grešimo. Koliko smo odgovorni u nastavku tog nasilja nakon što ga žena doživi u svom domu, u toj retraumatizaciji žrtve, užasno neepatičnom pisanju na internetu i tako redom – rekla je Kravić Aksamit.

Četvrti po redu AFŽ u Novom Sadu: "Zajedno smo kao društvo odgovorni za retraumatizaciju žena koje su doživele nasilje" 2
Milica Kravić Aksamit, foto: Marija Erdelji

Na ovoj tribini će govoriti Biljana Srbljanović, dramaturškinja i profesorka, Tanja Ignjatović, psihološkinja i Iva Parađanin, novinarka.

Drugi dan u subotu, AFŽ počinje nešto ranije oko 17.30 časova, sa intimnim razgovorom sa psihološnjiknom dr Nadom Padejski Šekerović.

– Ideja je da to na trenutak postane naš siguran prostor gde ćemo razbijati predrasude i postavljati pitanja. Nije zamišljeno da bude tribina, nego jedan terapijski razgovor. Nakon toga, počinje tribina „Internet kao prostor za žensko oslobođenje“ gde ćemo govoriti o tome da koliko god internet bio rasadnik mizoginije, verbalnog nasilja i mržnje, on jeste i mesto našeg savezništva, podrške i ženske solidarnosti – nastavila je Kravić Aksamit.

Na tribini drugog dana govoriće Branislava Antović Aleksić, Hristina Cvetinčanin Knežević, Milica Veljković i Lana Nikolić.

Od 21 čas u subotu biće izvedena i monodrama „Mrzim pozorište“ – Milene Minje Bogavac.

Tokom oba dana festivala, posetioci mogu posetiti AFŽ mini bazar od 18:00 časova.

Na toj prodajnoj izložbi posetioci će moći da pogledaju i kupe radove Vanille Accessories, Vilin Končić, Živi strip, SLAN leather, Valentina Talijan / PLANTART, GLORYBOX jewlery i MARINUSH clothing.

– Za koncert benda Eve Braun u petak u akustičnom izvođenju Vasketa i Alberta nema više mesta, kao ni za monodramu u subotu. Nažalost, zbog ograničenosti prostora knjižare tu smo morali da uzimamo rezervacije. Za tribine nismo, ali očekujemo gužvu. Zato pozivamo ljude da ako ne bude mesta na spratu, slobodno popune prostor u prizemlju. I tu će se čuti tribina, a ujedno će moći da pogledaju i šta sve lepo ima na bazaru – nastavila je naša sagorovnica.

Četvrti po redu AFŽ u Novom Sadu: "Zajedno smo kao društvo odgovorni za retraumatizaciju žena koje su doživele nasilje" 3
Foto: Marija Erdelji

Iako su se obraćale raznim institucijama, podršku su ove godine dobile jedino od Delegacije Evropske unije, te sindikata „Nezavisnost“.

– Primera, u Ljubljani kada se održava feministički festival čitav grad tih dana živi za njega, kod nas je to i dalje na margini i u redu, ali Novi Sad zaslužuje ovaj festival. To će se videti po poseti, knjižara će biti tesna. I ova četvrta godina kao i svaka do sada, bazirala se na našem entizijazmu, ali nam je ovo sve jako važno i misim da nećemo od toga odustati – objasnila je naša sagovornica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari