Ciglana Stražilovo: Zagađenost vazduha ne prelazi dozvoljene vrednosti, vinogradi nisu ugroženi 1Foto: Stefana Savić

Fabrika opeke „Stražilovo“ u Sremskim Karlovcima, koja je deo firme Polet, saopštila je danas da je kvalitet ambijentalnog vazduha dobar i da štetne materije suspendovane čestice, čađi i ukupnih taložnih materija ne perlaze dozvoljene vrednosti.

I ostala merenja, kako se navodi u saopštenju firme „Polet“ iz sistema Nekse grupe, koja sprovodi ovlašćena ustanova, a odnose se na merenja vrednosti emisija zagađujućih materija u vazduhu iz 2021, ali i svi izveštaji iz 2020. godine, pokazuju da vrednosti emisije zagađujućih materija u vazduhu na 21 mernom mestu ne prelaze granične vrednosti.

Udruženje građana „Karlovački vinogradi“ zatražilo je nedavno od opštine Sremski Karlovci da odbaci usvajanje izmena i dopuna Prostornog plana na zahtev ciglane „Stražilovo“ na površpini od 70 hektara, kako bi se proširilo eksploataciono polje, jer bi bili ugroženi vinogradi i voćanjaci, kao i da se prekontroliše kvalitet vazduha zbog sumnje da se ne koristi filter i zabrani upotreba petrol koksa.

„Ciglana ‘Stražilovo’ je jedina fabrika u Srbiji sa ugrađenim filterom koji se
koristi od 2016. i kontinuirano radi. Proizvodnja bez upotrebe filtera je nemoguća jer je filter u potpunosti integrisan u proizvodni sistem“, navodi se u saopštenju „Poleta“.

Dodaje se da se upotreba petrol koksa kao jednog od energenata, uz plin, odvija u skladu sa Studijom o proceni uticaja na životnu sredinu, odobrenom odlukom iz avgusta 2012. godine.

Prema rečima direktorke „Poleta“ Majde Petković, Odluka o izmenama i dopunama Prostornog plana opštine Sremski Karlovci sprovodi sa ciljem usklađivanja površina namenjenih eksploataciji mineralnih sirovina s granicom overenih rezervi u skladu sa rešenjima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine iz 2004. i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj iz marta 2021.

U saopštenju se dodaje da Nacrt odluke o izmenama i dopunama Prostornog plana nije iniciran novim projektom, niti novim rešenjima, već je reč o proširenju unutar postojećeg eksploatacijskog polja.

Ističe se da proširenja eksploatacionog polja nisu obuhvaćeni vinogradi, zasadi ili drugo voće i da se eksploataciono polje ne graniči sa njima, kao i da su parcele koje su obuhvaćene izmenom prostornog plana neobrađene i zapuštene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari