Ženi koja je svoja jajašca darivala svojoj lezbejskoj partnerki apelacioni sud u Kaliforniji uskratio je roditeljstvo nad bliznakinjama rođenim posle ovog nesvakidašnjeg začeća. Presuda, izrečena nedavno, razgnevila je organizacije za zaštitu prava lezbejki koje u sudovima u Kaliforniji već vode na desetine parnica o legalnom statusu partnera u homoseksualnim i lezbejskim venčanjima obavljenim u San Francisku od početka 2004.

Ženi koja je svoja jajašca darivala svojoj lezbejskoj partnerki apelacioni sud u Kaliforniji uskratio je roditeljstvo nad bliznakinjama rođenim posle ovog nesvakidašnjeg začeća. Presuda, izrečena nedavno, razgnevila je organizacije za zaštitu prava lezbejki koje u sudovima u Kaliforniji već vode na desetine parnica o legalnom statusu partnera u homoseksualnim i lezbejskim venčanjima obavljenim u San Francisku od početka 2004. godine.
Bliznakinje su rođene još decembra 1995. godine nakon što su jajašca žene s inicijalima K.M. bila veštački oplođena, a zatim implantirana u matericu njene lezbejske partnerke identifikovane kao E.G. u jednoj bolnici u San Francisku. Lezbejski par i njihove bliznakinje živele su zajedno punih pet godina dok K.M. nije odlučila da bliznakinje i zvanično usvoji dok je njihova „majka po rođenju“ odlučila da se s bliznakinjama preseli u Masačusets.
Američki Nacionalni centar za prava lezbejki saopštio je da je „izuzetno razočaran odlukom suda“. „Nema prepreka u kalifornijskim zakonima koje bi K.M. uskraćivale zakonska roditeljska prava. Mislim da je krajnje okrutno da se deci uskraćuje pravo na jednog od roditelja samo zato što je ona lezbejka“ – izjavila je Šenon Minter, advokat koja zastupa Centar. „Hoćemo li lezbejskim parovima priznavati ista prava kao što ih priznajemo heteroseksualnim ili će sudovi u Kaliforniji nebiološku lezbejsku majku u odnosu na sopstveno dete tretirati kao stranu osobu?“, – zapitala je Minter. Ona je najavila da će se na presudu Apelacionog suda u San Francisku žaliti Vrhovnom sudu Kalifornije. Apelacioni sud je presudio da su dve žene pre rođenja dece imale sporazum da će majka koja rodi biti zakoniti roditelj. Sud je takođe procenio da se K.M. zapravo odrekla prava na roditeljstvo kad je 1995. godine potpisala saglasnost za davanje jajašca za dalju „proceduru“. „Zakonski je relevantan nalaz suda da su se one složile da E.G. posle porođaja novorođenče podiže kao sopstveno dete“ – glasi jednoglasna presuda tročlanog veća sudije Marka Sajmonsa. On je takođe primetio da lezbejski par nije pokrenuo proceduru usvajanja u vreme kad su se bliznakinje rodile zbog čega je „bilo kakva promena mišljenja biološke majke posle začeća zakonski irelevantna“ – smatra Sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari