Čiji je zrenjaninski prečistač nakon hapšenja? 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Kakva će biti sudbina prečistača vode u Zrenjaninu, nakon hapšenja osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u vezi njegove gradnje u koju je uloženo osam miliona evra iz kredita Erste banke, kao i hoće li objekat biti prodat i kako će banka naplatiti svoja potraživanja nije nam odgovoreno juče u Erste banci.

Odgovor nismo dobili ni u kancelariji novosadskog advokata Olivera Zaveđija, vlasnika tri odsto ove investicije koji je najavio prošle jeseni da će ga „razbiti čekićem“ ako ne bude radio.

Brojni akteri, koji se dovode u vezu sa ovim slučajem, nisu dostupni za javnost.

Medijska buka počela je pre samog hapšenja, serijom inkriminišućih reportaža lokalne KTV televizije, za koje je jedan od aktera demantovao da je davao bilo kakve izjave, dok je gradonačelnik Zrenjanina poručio preko konkurentske i odskora dokapitalizovane lokalne televizije Santos da je „veliki pritisak različitih interesnih grupa, dezinformacije i manipulisanje činjenicama u vezi sa aktuelnim dešavanjima“.

– Uprkos poslednjim dešavanjima, lokalna samouprava nastavlja intenzivan rad na rešavanju višedecenijskog problema sa vodom za piće u Zrenjaninu, obećao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Pre posla u Zrenjaninu, italijansko privredno društvo i njihov predstavnik Nenad Obradović pokušavali su da posao sklope u Novom Bečeju.

Za nadležne državne organe glavno pitanje jeste kako je došlo do sklapanja ugovora o gradnji prečistača vode u Zrenjaninu, koji je bio u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima po kome je propisano da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi.

– Pet godina je trebalo državnim organima da utvrde kako je ugovor o javnoj nabavci za prečišćavanje vode za piće nezakonit. Od početka je bilo jasno da se radi o jednom šarlatanski zamišljenom projektu čija realizacija je počela samo zbog toga što je iza njega stajala SNS. Juče su uhapšena dva bivša direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ i nema naznaka da će biti i političke odgovornosti, smatra politikolog Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Prema navodima krivične prijave, glavni posao tužilaštvo će imati na dokazivanju radnji sa bankarskim garancijama.

Firma „Gruppo Zilio SPA“ izašla je iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“ pa time nije imala pravo da povuče bankarske garancije.

Ipak, Ivan Dević bivši pomoćnik gradonačelnika za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin (koga tužilaštvo sada sumnjiči da je sa Nenadom Obradovićem iz Beograda, još pre raspisivanja javne nabavke dogovorio sa firmom „Gruppo Zilio SPA“ elemente konkursa javne nabavke usluge prečišćavanja vode) zaključio je 30. juna 2016. aneks ugovora o javnoj nabavci.

Time je, navodi tužilaštvo, izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, pa je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Pre ovoga, hapšen je u aferi „Građevinska mafija“ 2009. godine, ali je pravosnažno oslobođen.

Uloga Obradovića

Nepoznata je i uloga Beograđanina Nenada Obradovića, koji je na istoj adresi u kralja Milana, preko puta Beograđanke, imao više registrovanih predstavništava a za svoju „privatnu investiciju“ primao je, prema navodima zrenjaninskih aktivističkih organizacija, dotacije iz budžeta grada Zrenjanina, JKP Vodovod i republičkog budžeta. Tužilaštvo Obradovića sumnjiči da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje svoje firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari