"Cilj NATO agresije bio je primena Hitlerove doktrine blic kriga": General u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević na državnoj komemoraciji 1Foto: Biljana Ljubisavljević

General u penziji Vladimir Lazarević, koji je bio komandant Prištinskog korpusa u vreme rata na Kosovu i Metohiji 1999. a nakon toga u Haškom tribunalu osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kazao je danas da je cilj NATO agresije pre 25 godina bio „primena Hitlerove doktrine blic kriga“.

„Takozvani Zapad sa NATO alijansom je planirao da za 96 sati ubije više od 20.000 pripadnika Prištinskog korpusa, da parališu privredu i društveni život u zemlji i primoraju Srbiju na okupaciju, kako bi ponizili srpski narod“, rekao je Lazarević na otkrivanju spomen ploča novim kosovskim junacima povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja, u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu.

On je kazao da su tada takozvani Zapad i NATO alijansa „izvršili zločinačku agresiju bez presedana u istoriji ratovanja u jednom od najasimetričnijih ratova u ljudskoj istoriji“.

„Cilj im je bio da ne ostave kamen na kamenu, da prisile Srbiju da kleči i moli. ‘Uništi, degradiraj’ bila je genocidna komanda koju je izdao Vesli Klark“, rekao je Lazarević.

On je dodao da je tada vođen propagandni i psihološki rat protiv naroda i vojske sa svim raspoloživim naoružanjem, a da su neki govorili da je reč o „nuklearnom ratu“ i „malom trećem svetskom ratu“.

"Cilj NATO agresije bio je primena Hitlerove doktrine blic kriga": General u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević na državnoj komemoraciji 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

„Ostvarili su vojnu nadmoć – 600 naspram jednog. Ubijali su nemoćne, nedužne civile, ženu, decu, bebe. U zgarišta su pretvarali naselja, crkve i manastire. Danas 25 godina ubijaju po Srbiji upotrebom radioaktivnog oružja“, rekao je Lazarević.

On je kazao da je naša zemlja, a posebno Treća armija, suprotstavila svoju inferiornu moć najvećoj svetskoj sili.

„Ali mi smo imali svoje tajno oružje – bezgranični patriotizam, heroizam, moral, efikasno komandovanje“, rekao je on.

On je kazao da bi zaborav kosovskih junaka bio „najteži zločin prema precima i greh prema potomcima“.

Na ovoj državnoj komemoraciji govorili su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

U kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na 19 spomen-ploča su, inače, ispisana imena i prezimena, kao i godine rođenja 1.139 vojnika, policajaca i dobrovoljaca poginulih na Kosovu od 1998. do 1999. godine i u kopnenoj zoni bezbednosti od 2000. do 2003. godine.

Za vreme državne ceremonije saobraćaj u delu Niša u kojem se nalazi Hram Svetog Vasilija Ostroškog bio je obustavljen, te se u okolnim ulicima stvarala gužva.

Građani će moći da obiđu kriptu danas posle 16 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari