CINS: Kako je Čučković svojim uticajem promenio tok nabavke za izgradnju vrtića u Bariču? 1Foto: FoNet

Za izgradnju vrtića u Bariču, posao vredan oko 200 miliona dinara, nadmetalo se nekoliko firmi, ali je postupak više puta prekidan. CINS otkriva kako je Miroslav Čučković, u to vreme predsednik opštine Obrenovac, organizovao sastanak i promenio tok nabavke. Više od godinu dana kasnije, roditelji i dalje čekaju vrtić.

Snežana ustaje pre pet ujutru da bi se spremila za posao. Zatim budi mlađu ćerku i njih dve su već pre šest u autobusu koji ih prevozi iz Bariča gde žive, u obližnje Belo Polje. Ostavlja ćerku u vrtiću, a onda ponovo autobusom ide za Beograd, gde radi.

Kad završi s poslom, autobusom se vraća u Belo Polje, pokupi ćerku iz vrtića, pa onda autobusom ide do Bariča. Kod kuće su otprilike posle pet popodne.

Sama podiže dve ćerke, a pošto joj otac i brat rade, ne može mnogo na njih da se osloni da je odvezu. Najlakše bi bilo kada bi ćerku mogla da vodi u vrtić u Bariču.

Međutim, postoji jedan problem – Barič nema vrtić.

Postojao je jedan na samo par minuta od njene kuće, ali je bio u jako lošem stanju – zidovi su bili ispucali i deo plafona je pao. On je srušen pre nekih godinu dana i opštinski funkcioneri su obećali da će na tom mestu izgraditi novi, moderniji.

Snežana i drugi roditelji su se obradovali.

Više neće morati da iščekuje da li će joj na poslu izaći u susret i pomerati smenu da bi sve postigla. Čekanju autobusa, nekad i po sat vremena, je došao kraj, ponadala se.

Ipak, ispostaviće se da su ove nade bile preuranjene.

Čučković i vrtić

Utorak, 25. januar 2022. godine.

Miroslav Čučković, u to vreme predsednik Opštine Obrenovac, sedeo je u jednoj od opštinskih sala. Svakog trenutka je trebalo da počne sastanak čija je tema izgradnja vrtića u Bariču. Četiri meseca ranije, zajedno sa tadašnjim zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, Čučković je obećao da će Baričanci dobiti novi vrtić.

Međutim, od kada je nabavka za radove raspisana, mesecima joj se nije nazirao kraj. Dva puta je posao dobijao konzorcijum koji je predvodila firma Modulor. Postupak je usporavao suparnički konzorcijum koji su, između ostalih, činili Concord West i M Enterijer gradnja. Ona se prvo žalila sama, a onda još dva puta u ime konzorcijuma, poslednji put u januaru.

Concord West je u poslednjih šest godina učestvovao u projektima obnove javnih objekata vrednih skoro 16 milijardi dinara. Slične vrednosti su bili i državni projekti u kojima je učestovala i firma Modulor.

M Enterijer gradnja je sa druge strane do 2014. godine bila preduzetnička radnja, da bi te godine postala društvo sa ograničenom odgovornošću. Papire za ovu promenu je podneo Igor Isailović, advokat blizak vlasti. Od tada su im se prihodi uvećali za šest puta, a među referencama su i brojni državni projekti – nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka, kao i beogradsko i niško pozorište. Danas ova firma gradi vilu Željka Mitrovića, vlasnika Pinka.

Nakon treće žalbe i ponovnog pauziranja nabavke, Čučković je organizovao sastanak.

Pored njega i njegovih saradnika, u prostoriji su bili i direktor i zaposleni iz Javnog preduzeća za izgradnju koje je bilo zaduženo za ovu nabavku. Čučković ih je kritikovao zbog toga što postupak dugo traje i što nije potpisan ugovor. Članica komisije za javnu nabavku mu je rekla da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da bi ga u suprotnom prekršili.

Međutim, Miroslava Čučkovića to nije zadovoljilo. Sekretaru Skupštine Opštine Nadi Mitrašinović tražio je da zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj će se doneti odluka da se javna nabavka i novac za nju prebace sa Javnog preduzeća za izgradnju na Opštinu.

Pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić, koji se godinama bavio analizom javnih nabavki, kaže da su u ovom slučaju propisi izigrani.

„Ti si tehnički na papiru čist, ali zapravo zloupotrebljavaš sistem. Nije sistem nabavki napravljen da ti možeš da prebaciš na drugog, pa ako neko pet puta poništi, ti prebaciš na trećeg – sve dok ne prođe.“

Miroslav Čučković, Concord West i M Enterijer gradnja nisu odgovorili na naša pitanja. Vlasnik firme Modulor Mirko Lunić za CINS je rekao da se ne seća detalja nabavke. Dogovor sa suparničkim konzorcijum je uporedio sa tenisom:

„Zamislite Novaka i Nadala da igraju. Na kraju nastupe skupa na nekom turniru, igraju dubl. Kakve to ima veze? Sve je to sportski.”

Sve je bilo završeno u narednih mesec i po dana.

Početkom februara Opština je raspisala nabavku za izgradnju vrtića, na koji se javio samo jedan konzorcijum – među njima firme Modulor, Concord West i M Enterijer gradnja koje su se sada udružile. Oni su i dobili posao. Odluka o dodeli ugovora objavljena je 15. marta.

Tri dana kasnije, u toku predizborne kampanje, u Barič je došao Goran Vesić.

„Konačno vrtić, a? Namučismo se“, rekao je Vesić uz smeh dok je prilazio meštanima i lokalnim funkcionerima koji su ga čekali. Jedan od njih bio je i Čučković.

Na Vesićevu konstataciju da je „moglo i brže da se nisu svađali“, Čučković ga je podsetio na „procedure“.

U tom trenutku, delovalo je kao da će novi vrtić posle toliko čekanja konačno biti izgrađen.

Izneverena očekivanja

Petak, 10. mart 2023. godine.

Građani Bariča su se okupili oko malog, drvenog stola u centru ovog mesta. Čekali su na svoj red da potpišu peticija za izgradnju vrtića.

Prošlo je skoro godinu dana od izbora. Miroslav Čučković je postao novi pomoćnik gradonačelnika Beograda, a Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradnja vrtića skoro da se nije pomerila sa mesta. Novinarka CINS-a je krajem marta zatekla mašine koje su počele da kopaju zemlju.

Roditelji više ne veruju da će vrtića biti i zato su organizovali potpisivanje peticije koju su kasnije predali Opštini Obrenovac. Ona kao da je aktivirala i firme koje grade vrtić. Nakon što su je predali, u dvorištu vrtića narednih dana viđali su bager i radnike.

I Snežana je potpisala peticiju. Nada se da će ona nešto promeniti, te da će dobiti nov vrtić koji je svima preko potreban.

Ako ne, ostaje im da čekaju nove izbore.

„Sete nas se kad su izbori. (…) Čim budu neki izbori, oni će da krenu da grade vrtić. U našoj državi to je tako.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari