CINS: Osnovni higijenski uslovi i ispravna voda za piće u svim školama moraju biti prioritet 1Foto: Logo

Osnovni higijenski uslovi i ispravna voda za piće u svim školama moraju biti prioritet, bez obzira na to da li su u pitanju gradske ili seoske škole, zaključak je panela Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako je u saopštenju naveo CINS, na panelu su učestvovali predsednik Udruženja za javno zdravlje dr Dragoslav Popović, profesor na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu i stručnjak za vodu za piće Božo Dalmacija.
CINS je ukazao da su njihova ranija istraživanja pokazala da u nekim osnovnim školama i danas postoje poljski toaleti, nema lavaboa ili ispravne vode za piće, kao i da se problem ne rešava.

Popović je ocenio da je higijena u školama postala još važnija tokom pandemije jer je pranje ruku jedna od glavnih mera prevencije širenja zaraze.

„Parazitarne bolesti su češće u školama gde nema higijenskih uslova“, kazao je on, dodajući da opasnost po zdravlje predstavlja i neispravna voda za piće.

Dodao je da je rizik po zdravlje dece i nepostojanje ili nefunkcionisanje toaleta ili lavaboa za pranje ruku što je, kako je utvrdio CINS, slučaj u najmanje 87 osnovnoškolskih objekata u Srbiji.

Stručnjak za vodu za piće Božo Dalmacija rekao je da je pojava bakterija u vodi ne samo u školama, nego i u naseljima, moguća zbog loših sistema za vodosnabdevanje.

„Ako učenici piju neispravnu vodu, rizici su veliki – deca su najugroženija grupa. Deci je teško objasniti da vodu sa česme ne smeju da koriste. To mora da se spreči svim merama koje zakon zahteva“, objasnio je Dalmacija.

Odgovarajući na pitanje slušaoca o posledicama po zdravlje vode s arsenom kakvu pije oko milion ljudi u Vojvodini rekao je da arsen direktno utiče na zdravlje dece i može da dovede do pojave nekoliko vrsta kancera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.