CINS: Povučeno 1.200 žalbi od ukupno 5.000 dostavljenih prošlog meseca Povereniku 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nakon što je CINS pisao da je Povereniku za informacije od javnog značaja za mesec dana stiglo preko 5.000 žalbi, skoro koliko cele prošle godine, i da je reč o mogućem novom načinu za izvlačenje novca iz budžeta, jedna od osoba koja je žalbe slala ih je povukla.

Dva dana nakon što je CINS objavio ko stoji iza 5.000 žalbi koje su u kratkom roku stigle iz Vranja Povereniku za informacije od javnog značaja, Brankica Milanović koja je poslala preko 1.200 njih, povukla je svoje žalbe.

Ona je u dopisu Povereniku navela da ostale koji su slali žalbe ne poznaje i da joj nije jasno kako će ovim da nanese štetu Povereniku.

U dopisu stoji da su novinari navalili na njena vrata i telefon, da svakodnevno uznemiravaju njenu porodicu i nju i da su objavljeni brojni neistiniti članci o njoj. Ipak, nije navela o kojim novinarima i medijima je reč, kao ni šta je netačno objavljeno, piše CINS.

„Ovim obaveštenjem povlačim sve moje žalbe koje su izjavljene kod vas, a pre isteka roka od 60 dana za vaše odlučivanje“, stoji u dopisu.

Podsetimo pored Brankice Milanović, žalbe su podnele još tri osobe iz Vranja i jedno udruženje – Referenca čiji je zastupnik Ivan Stanković, bivši lokalni funkcioner.

Kako bi ih rešila u roku služba Poverenika radi prekovremeno, a angažovani su i dodatni zaposleni koji kopiraju dokumentaciju.

U ranijem razgovoru za CINS poverenik Milan Marinović je kazao da zahtevi i žalbe koje su Vranjanci slali isto glase i da se odnose na isto – informacije koje se tiču javnih nabavki. Zbog toga, rekao je, sumnja da su povezani i da im je namera da žalbama preopterete rad ove institucije u nadi da neće stići da reši žalbe u roku. Ukoliko se žalba ne reši na vreme, oni mogu da tuže Poverenika Upravnom sudu i da traže da im se na kraju postupka isplate troškovi advokata. Prema njegovim rečima, u tom slučaju tužba bi bila osnovana, a naplata troškova advokata sigurna para.

Inače, slične zloupotrebe dešavale su se i ranije – neko pošalje veliki broj zahteva, a kad mu institucije ne odgovore, podnese prekršajnu prijavu sudu i naplati troškove iz budžeta. Zbog toga je, između ostalog, zakon o pristupu informacijama promenjen prošle godine. Međutim, ovaj slučaj je pokazao da i u novom zakonu postoji način preko kog se može doći do budžetskog novca.

Izvor: CINS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari