Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pohvalilo je specijalizovane emisije televizije Pink u završnom izveštaju o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

REM u izveštaju ističe da je ova televizija „po prvi put ako posmatramo ponašanje komercijalnih PMU u izbornim kampanjama, pokrenula specijalizovane emisije posvećene izborima“.

Reč je, kako se navodi, o emisijama koje su emitovane uživo radnim danima od 16. do 28. marta i u kojima su predstavljene liste za parlamentarne izbore i predsednički kandidati.

Kako prenosi CINS, REM u izveštaju navodi da su emisije bile ujednačenog trajanja i sa identičnim pristupom svakom gostu:

„Ovakvo postupanje jednog komercijalnog PMU predstavlja pozitivan presedan na domaćoj medijskoj sceni i može predstavljati putokaz za buduću pravnu regulaciju kao i ponašanje svih komercijalnih PMU u narednim izbornim procesima“, piše u izveštaju.

U 31 sat, koliko je REM našao da je ova televizija posvetila izbornim listama na svim nivoima izbora, ne računajući njihove oglase, najviše bila zastupljena upravo lista Srpske napredne stranke (SNS) „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ – odnosno skoro 10 sati. Od toga, oko četiri i po sata otišlo je na pojavljivanje Vučića.

U informativnim emisijama na Pinku, dodaje se u izveštaju, REM je zabeležio i rubrike koje negativno govore o drugim učesnicima izbora:

„Najčešće su to bile reakcije i osvrti na izjave i aktivnosti opozicionih kandidata, uz učešće analitičara kao tumača te kampanje, dok su u isto vreme u dnevnim emisijama prikazivani uspesi vlasti kroz analizu šta je urađeno od, najčešće, infrastrukturnih objekata, do ponašanja u vreme kovid pandemije“.

Pred aprilske izbore ubedljivo najviše vremena naprednjacima dato je na B92 – preko 12 sati, što je skoro polovina programa posvećenog svim izbornim listama.

Sve ostale političke opcije koje su se na ovoj televiziji predstavljale, njih 16, bile su zastupljene ukupno 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.