Čitanje razvijaju odmalena 1

Da ne bi prepuštali stvar slučaju, zrenjaninski bibliotekari sprovode akciju popularizacije svoje ustanove upoznavanjem dece najmlađeg uzrasta sa knjigom i poslom koji rade.

Važan deo njihove aktivnosti na popularizaciji čitanja jeste učlanjenje dece u Gradsku narodnu biblioteku, gde na Dečjem odeljenju ima naslova za sve uzraste. Prema rečima Ane Davidovac, rukovoditeljke ovog odeljenja, u fondu su zastupljene knjige počev od slikovnica do prve lektire, ali i kasnijih popularnih naslova za tinejdžere.

– Organizovali smo da tokom novembra predškolci zrenjaninskih vrtića posećuju Dečje odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i na poklon dobijaju članske karte. U saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin na ovaj način preko 650 mališana imaće priliku da sa svojom porodicom koristi usluge biblioteke i uživa u lepoti čitanja i druženja uz knjigu, navodi Ana Davidovac. Prema njenim rečima, predškolci će upoznati bibliotekare, fond Dečjeg odeljenja, samostalno izabrati knjige koje će čitati, kao i vizuelni izgled svoje članske kartice.

– Mislili smo i na odrasle, tako da članska kartica biblioteke važi za sve članove porodice i za sva odeljenja biblioteke u trajanju od godinu dana. Pozivamo roditelje da podrže svoju decu u čitanju i daju im dobar primer, kaže Davidovac.

Biblioteka, uz besplatan kolektivni upis predškolaca, početkom svake školske godine organizuje i besplatni kolektivni upis učenika prvih razreda zrenjaninskih osnovnih škola. Uz ovakav način podsticanja ranih čitalačkih navika, u toku su i radionice „Princeza u papirnoj kesi“ namenjene osnovcima koji sa učiteljima organizovano posećuju biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari