Aida Ćorović o autorskom tekstu Radovana Karadžića: Političke elite u Srbiji stoje iza zločina i zločinaca 1foto FoNet Aleksandar Barda

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, čovek koji je osuđen za najteža krivična dela, ne sme da bude prisutan u javnosti, ističe za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji služi kaznu doživotnog zatvora u Engleskoj zbog ratnih zločina i genocida, “ekskluzivno” je “Večernjim novostima” objavio autorski tekst “Može li svet svet opstati bez časti”?

Karadžić u svom tekstu ističe da je “mali” rat u Jugoslaviji bio je potreban zbog “nešto većeg u Ukrajini, kojeg takođe ne bi bilo da ga Zapad nije podstakao agresivnim širenjem NATO”.

Ćorović smatra da tema o kojoj se Karadžić oglašava uopšte nije bitna.

– Da li je to Ukrajina ili nestašica vode u nekom naselju je potpuno irelevantno. Suštinsko je pitanje – zašto se on uopšte javno oglašava? NJegov tekst u “Večernjim novostima” govori o tom listu, kao i o čitavoj društveno-političkoj situaciji u Srbiji – ukazuje Ćorović.

Ona dodaje da nije prvi put da se ratni zločinci uključuju u TV program, pišu knjige…

– To govori o tome da sa Srbijom, pre svega sa političkim elitama nešto nije u redu. Srbija poslednjih godina, pogotovo sa vlašću Aleksandra Vučića, čini sve da rehabilituje ratne zločine i zločince. To znači da su oni saučesnici u tome. Svakim ovakvim gestom, političke elite govore o tome da je njima blisko sve što su zločinci radili i da stoje iza ratnih zločina. I sigurno bi ih činili opet ako bi bili u prilici – naglašava Ćorović.

Inače, Karadžić u jednom delu teksta kaže da bi Zapad trebao “odmah da obelodani sve dokumente o ratu u Jugoslaviji; da revidiraju političke ocene koje su sve uglavnom protiv Srba; da izvrše reviziju svih sudskih procesa i “zaleče” rane koje su zadali mnogim narodima i pojedincima…”

“…, jer zapadne vlade imaju sve dokaze od kojih su samo retke obelodanjivali odbranama dok su tužilaštva slobodno raspolagala njihovom dokumentacijom (nekoliko časnih sudija je uspelo da sačuvaj samo svoj obraz, ali ne i obraz meštara koji su sve smislili i izveli). Obelodanjivanje takvih dokumenata oslobodilo bi desetine srpskih “Drajfusa” koji na pravdi Boga leže u evropskim zatvorima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.