Aida Ćorović na saslušanju: Mislila sam da će me odvući u neki haustor, uplašila sam se 1Foto: J.Diković/Danas

Aktivistkinji za ljudska prava Aidi Ćorović danas je u Prekršajnom sudu u Beogradu počelo suđenje zbog, kako se navodi u prijavi, drskog ponašanja i vređanja službenih lica tokom privođenja u novembru prošle godine kada je bacila jaja na mural Ratku Mladiću.

Ćorović je u sudnici ispričala šta joj se desilo toga dana, ističući da je prekršajni zahtev netačan.

„Nismo bacile jaja na stambenu zgradu, već na mural osuđenom ratnom zločincu. Srbija je Mladića izdručila u Hag, nisam ja. Taj mural je mesecima uznemiravao mnoge od nas. Mnogi Bošnjaci su bili žrtve tog monstruma. Ne kažnjavaju se oni koji su nacrtali mural ni oni koji su ga čuvali… U jednom trenutku sam pomislila da odem do obližnje prodavnice i kupim pakovanje jaja kojima bismo gađale mural kao simbolični gest“, ispričala je Ćorović.

Dodala je da je tog dana preminula jedna od majki Srebrenice, Hajra Ćarić, koja nikad nije našla kosti sina.

Navela je da su se, kad je bacila jaja, ka njoj zatrčala tri mladića koji su počeli da je vuku pu ulici, dodajući da se u jednom momentu  uplašila, „jer je njihova reakcija bila vrlo agresivna, mislila sam da će me odvući u haustor nekih od obližnjih zgrada i uplašila sam se za svoj telesni integritet“.

„Ističem da sam videla da jedan izuzetno mlad čovek koji je bio ispred mene i koji je imao kapuljaču na glavi ne odgovarajući na moje pitanje ko je, sve više je navlačio kapuljaču i ja sam u njegovom ponašanju i pogledu videla veliku agresiju i mržnju. Ističem da nisu tačni navodi prekršajnog zahteva da sam ja pružala otpor policijskim službenicima, jer mene nijedan policijski službenik u momentu kada su me mladići napali nije legitimisao niti je ijedan imao uniformu, niti mi se predstavio kao policijski službenik. Tačno je da sam se mladićima obratila rečima „ajde g.vna jedna bre na ženu, heroji na ženu i decu, g.vna jedna, pi.ka vam materina, pi.ke jedne“ i uvek bih tako reagovala u takvim situacijama“, rekla je Ćorović.

Dodala je da je sve to snimala novinarka Jelena Diković.

„Srećom je bila pribrana da uključi lajv i sve snimi“, istakla je Ćorović.

Dodala je da joj je pokušao da pomogne poznati pisac Vladimir Arsenijević dok su je mladići vukli.

Navela je potom da su je odvukli do ulice Alekse Nenadovića, da se uhvatila za banderu i da je u jednom momentu čula da joj neko kaže: „Pusti Aida, policajci su“.

Istakla je i da su novinarka Jelena Diković iz redakcije lista Danas i novinar Dejan Kožul dopisnik Federalne TV sve vreme usplahirano i vidno potrešeni vikali „pustiite ženu i nemojte to da radite“, kao i „dajte legitimaciju, legitimišite se“.

Potom je, kako je rekla, uspela da baci još jedno jaje ka muralu, „a mladići su me držali za nadlakticu i predali me patroli policije“.

„Pomenuti policijski službenici su nas doveli do ugla sa Krunskom gde nas je sačekao jedan muškarac u civilu, koji se nije predstavio, ali je tražio naše lične karte. Nakon toga su nas strpali u maricu kojom smo Jelena i ja odbečene u PS Vračar gde smo dale izjavu uz prisustvo advokatice Milene Vasić. Dok smo čekale u hodniku, jedan muškarac u civilu nam je viknuo „Ratko Mladić srpski heroj“, izjavila je Ćorović.

Potom je njen advokat Aleksandar Olenik pitao sutkinju da li će „ova farsa“ da se nastavi, na šta je sutkinja rekla da će se postupak nastaviti jer su predloženi svedoci.

Olenik je dodao da će sudu dostaviti video snimke koji su sačinjeni na licu mesta i medicinsku dokumentaciju o povredama Aide Ćorović, kao i svedoke Jelenu Diković, Dejana Kožula i Jelenu Jaćimović.

Ispred suda kao podrška Ćorović bili su se profesorka Vesna Rakić Vodinelić, predsednik Društva za održivu budućnost – Koraci Marko Oljača, epidemiolog Zoran Radovanović, Srđan Milivojević iz DS-a, advokat Nikola Barović…

U pozivu Ćorović da dođe u sud (u koji je Danas imao uvid) navodi se da je da je prekršila Zakon o javnom redu i miru.

Naime, u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka piše da se Ćorović sumnjiči za drsko ili bezobzirno ponašanje i vređanje službenih lica u vršenju službene dužnosti.

Podsetimo, Ćorović i Jelena Jaćimović, takođe aktivistkinja za ljudska prava brutalno su privedene 9. novembra prošle godine nakon što su bacile nekoliko jaja na mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Ćorović je ranije za Danas rekla da je suđenje farsa.

„Indikativno je to da je suđenje protiv mene počelo brzo, a da se veoma ozbiljna dela ne procesuiranju, poput ubijanja političara i novinara. Nad napadačicom zida se sprovodi „pravda“. U prijavi piše da sam napala zgradu, a svi znamo da to nije zgrada. Vrlo je moguće će me osloboditi i tako pokazati da su kao demokratični“, kaže Ćorović za Danas.

Društvo za održivu budućnost – Koraci, čija je Ćorović potpredsednica, ističe da javnost još uvek ne zna ko su bile neuniformisane osobe koje su uhapsile Aidu i Jelenu Jaćimović, „upotrebivši prekomernu silu i kršeči sve procedure prilikom privođenja“.

Marko Oljača, predsednik Koraka podseća za Danas da policija nije otkrila napadače na Ćorović i okolnosti incidenta 29. decembra 2021. i 3. januara 2022. godine, kao ni ko stoji iza, sada već stotina pretnji koje je dobila.

„Naša potpredsednica je uhapšena i sada joj se sudi jer je slobodno iskazivala svoj stav, a kao reakciju na prethodno najavljen i zabranjen skup Inicijative mladih za ljudska prava“, ukazao je Oljača za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari