Čovek traži porok: Veb serijal o internet klađenju - 3. epizoda (VIDEO) 1Foto: Screenshot Youtube/DownTown Films

Baš kao što se marketing sveo na internet marketing, tako se klađenje svelo na internet klađenje.

Pošto je najčešće povezano sa sportom u reklamama koje klađenje promovišu upravo kao svojevrsan sport, vrlo često možemo videti tipičnu reklamnu/promotivnu situaciju u kojoj predominantno muške osobe prate utakmice i sa nevericom u očima praćenu iskrenom radošću shvataju da im je tiket promenio život, sada čak iako su promašili jednu ili dve utakmice.

Ponude se naravno šire, a slogani „dobijaš čak iako promašiš“ ili „bilo kako uvek si na dobitku“ im zaista menjaju život. Na gore.

Ukoliko je do sada postojala zabrana da mladi ispod 18 godina ne smeju pristupati u kladionice, sada jednostavnim klikom na pitanje na sajtu „Da li imate više 18 godina?“ i dete od 14 godina može potvrditi ono što sajtovi za klađenje žele i da čuju, tj. arhiviraju u svojim analitikama da njihovi korisnici imamju punoletstvo koje podržava njihove odluke da uđu u svet koji na dohvat ruke od ponude fudbala, košarke, tenisa, izbor je zaista širok, nudi mogućnost da se promeni život i pri tom za njih odličnu zabavu.

Zabava uskoro postaje svakodnevica, pa se oseća potreba da se aplikacija za klađenje sve češće i češće proverava tokom dana, a svaki gubitak je prilika da se dokaže da će sledeći dobitak pokriti sve. Još samo jedan tiket i to je to.

Klađenje kao oblik kockanja pogađa sve – od pojedinca koji podlegne ovoj vrsti ovisnosti, do porodice koja zavisi od njega ili porodice od koje on zavisi.

Ulazak u krug poroka ne nasataje sa prvim gubicima,već naprotiv dobicima. Prava opasnost nastaje sa prvim dobitkom. Prvi dobitak predstavlja i inicijalnu kapislu koja dovodi do začaranog kruga endorfin-adrenalin-endorfin, pa tako trpljenik ove vrste patnje u samom odlasku u kladionicu i popunjavanju „magičnog“ listića dobija priliv dobrog rasploženja i za njega se komplusivno vezuje.

Dodatni problem je što je klađenje porok koji se uči i razvija, ali i porok koji se nasleđuje. Njemu su više podložni pripadnici muškog pola jer se popunjavanje prvog tiketa, kao i prva čašica rakije ili krigle piva predstavlja kao vid inicijacije u mačo svet odraslih.

Granice više ne postoje. Sportisti, najčešće u penziji, koji bi trebalo da svojim moralom i pristupom igri u sportu u kome su dostigli visine budu primer mladima, sada vrlo često upravo u reklamama i na bilbordima govore da mladi i odrasli i dalje mogu da se „povežu“ sa njima jer sada zajedno igraju istu igru – igru klađenja.

Lica na reklamnim panoima za onlajn klađenje i klađenje uopše, ne iscrpljuju se samo na sportistima, već povezuju sa svim javnim ličnostim od pevača do glumaca koji imaju uticaj na različite starosne populacije.

„Tik@tiranje“ – predstavlja informativno edukativni veb serijal posvećen podizanju svesti građanstva o rastućem problemu internet klađenja i prevenciji bolesti ovisnosti koje mogu nastati ovim putem, a pogotovu usled agresvinog marketinga onlajn klađenja prisutnom u elektronskim medijima. U svim evropskim i nacionalnim dokumentima prevencija kockanja i u tom smislu klađenja se navodi kao prioritet u zaštiti građanstva od razvijanja bolesti ovisnosti ove vrste, a onljan klađenje zbog suptilnih metoda komunikacije svojih ponuda otežava ovu borbu u osvešćivanju onih koji se sa ovim problemom suočavaju, a među kojima ima sve više dece starosti 15 do 18 godina i koji jednostavnim download-om aplikacije ulaze u začaran krug poroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari