Šefovi Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke nezavisnih socijaldemokrata RS Dragan Čović i Milorad Dodik dogovorili su juče u Mostaru da će te dve stranke svoje dosadašnje savezništvo nastaviti i „biti osovina vlasti na nivou BiH“, saopštio je na svom Tviter nalogu predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, a prenose banjalučki mediji.


Dragan Čović, koji smatra da su stranka kojoj je na čelu i on sam u protekle četiri godine bili žrtve izbornog inženjeringa koji je za predstavnike Hrvata u bosansko-hercegovačkim institucijama iznedrio one koje sami Hrvati u BiH nisu izabrali, smatra da je federalizacija BiH neizbežna. U intervjuu BHRT Čović je, objašnjavajući svoje zalaganje za federalizaciju, rekao da je sadašnje stanje neodrživo i da bi federalizacijom bio rešen problem nefunkcionalnosti, „neupravljivosti“ i neracionalnosti BiH.

On je podvukao da HDZ BiH kao i njihov koalicioni partner HNS „snažno zagovaramo BiH, stalno napominjemo da je to naša domovina“, a one „koji su htjeli uništiti Hrvate kao politički narod“ optužio je da razbijaju BiH.

SNSD i Milorad Dodik podržavaju zalaganja HDZ za federalizacijom BiH i formiranjem trećeg hrvatskog entiteta. Protiv ovog zahteva HDZ BiH nema ništa ni novoizabrani srpski član Predsedništva BIH Mladen Ivanić pod uslovom da ne dodiruje Republiku Srpsku, dok se njegov koalicioni partner iz Saveza za promjene, lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kategorično protivi trećem entitetu jer veruje da njegovo formiranje ni u kom slučaju ne bi neoštećenom moglo da ostavi RS: ako teritorijalne pretenzije prema RS ne bi imali Hrvati, bi Bošnjaci, smatra Bosić.

Za razliku od lidera bosansko-hercegovačkih Hrvata, koji očito smatra da će Dodik formirati vlast u RS i juče potvrđenim savezništvom tu ambiciju predsednika RS podržava, Bosić veruje da SDS još može razbiti dosadašnju vladajuću koaliciju i smatrajući se ojačan činjenicom da je njegov koalicioni partner Mladen Ivanić sada predstavnik srpskog naroda u Predsedništvu BIH, pozvao je Demokratski narodni savez Marka Pavića na razgovore.

Milorad Dodik, novi-stari predsednik RS, posle jučerašnjeg sastanka u Mostaru najavio je da će danas u Zvorniku ozvaničiti nastavak vladine koalicije sa svojim dosadašnjim partnerima DNS Marka Pavića i Socijalističkom partijom Petra Đokića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari