Šefovi diplomatija NATO-a dogovorili su se na zasedanju u Briselu da najkasnije do kraja 2015. procene da li će Crnu Goru pozvati da uđe u članstvo Atlantskog saveza, saopštio je juče generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. „S Crnom Gorom pokrenućemo ojačane i usredsređene razgovore i najkasnije do kraja 2015. oceniti da li ćemo je pozvati da uđe u redove saveznika“, rekao je Rasmusen u Briselu na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.


On je rekao da će „NATO dati nadu“ svim zemljama koje žele da postanu članice Atlantskog saveza da to i ostvare, ali je naglasio da će o tome odlučiti vođe NATO-a na zasedanju u septembru. „Vrata NATO-a ostaju otvorena i svaka zemlja će biti ocenjena po sopstvenim zaslugama“, stavio je do znanja generalni sekretar NATO-a.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je juče da razlozi zbog kojih je odložen poziv državi da pristupi NATO-u, nisu u „sferi izvršavanja obaveza Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija“, već da su u „geopolitičkoj sferi“. On je to rekao u Skupštini Crne Gore gde je, u okviru takozvanog premijerskog sata, odgovarao na pitanja poslaničkih klubova.

Poslanik opozicione stranke Pozitivna Crna Gora Dritan Abazović ocenio je kao „diplomatski poraz“ Crne Gore to što NATO neće uskoro pozvati zemlju u članstvo. I funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović okrivio je crnogorskog premijera Mila Đukanovića za negativnu odluku ministara zemalja članica NATO-a o Crnoj Gori. Prema izvorima u Briselu, ministri su zaključili da druge dve zemlje koje teže ulasku u članstvo Atlantskog saveza, Makedonija i Bosna i Hercegovina, zasad nemaju izgleda da dobiju poziv za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari